Циліндр Гітлера продали за €50 тисяч на аукціоні. Торги вимагали скасувати через «прославляння нацизму»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Циліндр Гітлера продали за €50 тисяч на аукціоні. Торги вимагали скасувати через «прославляння нацизму»

Попри скандал з Європейською єврейською асоціацією (ЄЄА), яка вимагала закрити аукціон через «прославлення нацизму», циліндр Адольфа Гітлера продали за €50 тис. Про це повідомляє Spiegel з посиланням на аукціонний дім Hermann Historica.

На фоні скандалу деякі речі продали навіть дорожче, ніж очікувалось. Зокрема, сукню дружини Гітлера Єви Браун продали вдвічі дорожче — за €4,6 тис.

«Через великий ажіотаж були досягнуті більш високі ціни, ніж очікувалося. Наприклад, видання Mein Kampf Адольфа Гітлера було продано за €130 тис.— удвічі дорожче, ніж передбачалося. Коктейльна сукня Єви Браун обійшлася новому власнику в €4,6 тис., теж удвічі більше очікуваної ціни. Складаний циліндр Гітлера відповідав очікуванням організаторів з €50 тис.», — розповіли у Spiegel.

Зазначається, що це не перший аукціон такого роду. Мюнхенський аукціонний будинок кілька років був спірним через свої аукціони з товарами нацистів. Наприклад, у 2016 році куртка Гітлера пішла за найвищою ціною — € 275 тис. На початку 2019 року, незадовго до аукціону, 63 картини, імовірно, написані Гітлером, були конфісковані через сумніви в їхній автентичності.

  • У ЄЄА стверджували, що ці предмети не мають історичної цінності, вони цікаві лише особам, які прославляють нацизм. Організація попросила припинити торги, але аукціон продовжив роботу.
  • Папа Римський Франциск заявив, що політики, які виступають проти гомосексуалів, ромів та євреїв, нагадують йому Гітлера.