Польща почала в Україні пошуки останків своїх вояків, які загинули у вересні 1939 року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Фахівці польського Інституту національної памʼяті разом з українськими фахівцями розпочали у Львові пошук могил польських солдатів, які загинули у вересні 1939 року, обороняючи місто. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Пошуково-ексгумаційні роботи Україна і Польща проводять згідно з домовленостями між президентами обох держав.

Інститут нацпамʼяті Польщі звернувся до України з проханням провести пошуково-ексгумаційні роботи у 12 місцях України, які пов’язані з різними сторінками історії. Роботи почали зі Львова.

Пошук у місті запланований на двох старих цвинтарях. Він триватиме протягом тижня, це поки що оглядові роботи.

Серед загиблих можуть бути й українці, які служили у польській армії та обороняли Львів від німецького війська.

  • Польська армія захищала Львів від нацистської Німеччини у вересні 1939 року. Бої за Львів тривали протягом тижня. 22 вересня 1939 року Німеччина здала Львів радянським військам.
  • З травня 1944 по травень 1945 року понад 30 тисяч поляків були відправлені до радянських таборів. У 1945—1955 роках близько 40 тисяч були заарештовані внаслідок репресій. У звʼязку з цим 11 вересня 1998 року Сейм оголосив 27 вересня Днем підпільної держави Польща.
  • 27 вересня Україна скасувала заборону проводити на території країни пошукові роботи та ексгумацію останків польських жертв конфліктів і воєн. Заборона діяла з 2017 року, коли у польському селі Грушовичі знесли український пам’ятник воякам УПА.
  • Польща проситиме дозволу на створення польських кладовищ на території України.