Україна скасувала заборону на ексгумаційні роботи для поляків, яка діяла з 2017 року

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Україна дозволила Польщі проводити ексгумацію на території нашої країни, чим закінчила суперечку, що тривала кілька років. Про це повідомляє «Польське радіо».

Документ, який Україна надала польському Інституту національної памʼяті, містить перелік процедурних дій.

«Зараз отримано згоду на проведення таких робіт, що означає, що польська сторона може пізніше вибрати виконавця. Виконавець, український виконавець, повинен отримати всі дозволи, вибрати місце, де будуть починатися ці пошуково-ексгумаційні роботи, і потім починати роботу з польськими експертами», — пояснив заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

Зі свого боку, посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький заявив, що дозвіл передбачає розкопки та пошук тіл польських військових лише за умови співпраці з українськими археологами, а також містить багато формальностей.

Що сталося?

Україна заборонила Польщі проводити ексгумацію та пошук тіл поляків після демонтажу памʼятника воїнам УПА на кладовищі у Грушовичах на Підкарпатті в 2017 році. Тоді Київ висунув кілька умов для скасування заборони, серед яких був взаємний дозвіл на проведення таких робіт по обидва боки кордону.

З травня 1944-го до травня 1945 року понад 30 тисяч поляків увʼязнили в радянських таборах. У 1945—1955 роках близько 40 тисяч були заарештовані внаслідок репресій. У звʼязку з цим 11 вересня 1998 року Сейм оголосив 27 вересня Днем підпільної держави Польща.

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що готовий розблокувати дозвіл на ексгумацію загиблих поляків в Україні. Про це він сказав на спільній пресконференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою.