У Тбілісі після зачистки силовиками протестувальники знову встановили намети. Деканоїдзе назвала розгін «страхом» влади

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Тбілісі після зачистки силовиками протестувальники знову встановили намети. Деканоїдзе назвала розгін «страхом» влади

Протестантка в наметі напроти грузинського парламенту на проспекті Руставелі, 18 листопада 2019 року.

David Mdzinarishvili \ TASS via Getty Images

У Тбілісі після силового розгону акція протесту опозиції триває. На площі перед парламентом після зачистки провели ніч кілька десятків мітингувальників, повідомляє «Грузия Online».

Протестувальники знову встановили близько 10 наметів уже на площі, а не на проїжджій частині — проспекті Руставелі. Тому рух транспорту відновлено, біля будівлі парламенту досі залишається частина правоохоронців.

Лідери опозиції заявили, що акція триватиме доти, доки їх вимоги не будуть виконані, — а це відставка уряду і призначення дострокових парламентських виборів за пропорційною системою.

За словами представника Єдиного національного руху Хатії Деканоїдзе, дії влади по розгону протестувальників були демонстрацією «страху та паніки».

«Ми продовжимо маніфестації і протест, у нас є конкретні вимоги, які повинні бути виконані», — заявила Деканоїдзе.

19 листопада у Тбіліському міському суді відбудуться судові процеси над 37 затриманими напередодні при силовому розгоні учасниками акції протесту. За твердженням опозиції, всі активісти затримані за політичними мотивами.

Під час розгону постраждали більше десяти людей, пише Sputnik. Двом цивільним особам і одному співробітнику МВС Грузії потрібна була госпіталізація.

Чому в Грузії знову протестують?

14 листопада парламент на чолі з правлячою партією «Грузинська мрія» не зміг проголосувати за законопроєкт про проведення парламентських виборів у 2020 році за пропорційною системою з нульовим виборчим барʼєром.

Після літніх протестів лідер «Грузинської мрії» Бідзіна Іванішвілі пообіцяв задовольнити вимоги мітингувальників та ухвалити цей законопроєкт, а також ліквідувати мажоритарну систему на парламентських виборах. Однак під час розгляду законопроєкту 14 листопада за проголосував лише 101 депутат зі 150, чого виявилося недостатньо. При цьому велика частина «Грузинської мрії» відмовилась підтримати документ. Це викликало масові протести у столиці Грузії.