У Грузії третій день тривають мітинги. Люди вимагають відставки премʼєр-міністра і дострокових виборів

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
У Грузії третій день тривають мітинги. Люди вимагають відставки премʼєр-міністра і дострокових виборів

David Mdzinarishvili \ TASS via Getty Images

Тисячі протестувальників зібралися в Тбілісі біля парламенту Грузії з вимогою відставки уряду на чолі з Георгієм Гахарією. Як повідомляє «Грузия онлайн», акції почалися ще 15 листопада.

Акція з назвою «Всі мінус один — Бідзіна має піти» проти керівної партії «Грузинська мрія» організована близько 20 різними опозиційними партіями, в тому числі членами партії «Єдиний національний рух» і «Європейська Грузія».

Протести проходять на площі Першої республіки, площі перед парламентом, у Пушкінському сквері та на прилеглих вулицях.

Мітингувальники стоять з прапорами Грузії, ЄС і НАТО, для спікерів спорудили невелику сцену, куди виходить представник кожної політичної партії зі своїми пропозиціями і власним рішенням проблем у країні.

Основні вимоги — призначення дострокових парламентських виборів за пропорційною системою, формування тимчасового технічного уряду і реорганізація Центральної виборчої комісії.

Такі вимоги протестувальники висунули після того, як 14 листопада парламент на чолі з «Грузинською мрією» не зміг проголосувати за законопроєкт про проведення парламентських виборів у 2020 році за пропорційною системою з нульовим виборчим барʼєром.

Після літніх протестів лідер «мрії» Бідзіна Іванішвілі пообіцяв задовольнити вимоги мітингувальників і прийняти законопроєкт, а також викорінити мажоритарну систему на парламентських виборах. Однак під час розгляду законопроєкту 14 листопада «за» проголосував лише 101 депутат із 150, чого виявилося недостатньо. При цьому більша частина «Грузинської мрії» відмовилася підтримати документ.