Французький фотограф JR зробив моделями увʼязнених тюрми Каліфорнії

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Французький художник JR для свого нового проєкту сфотографував увʼязнених вʼязниці суворого режиму в місті Техачапі, на півдні Каліфорнії. Усі зроблені знімки він поєднав у масштабній роботі, яку розмістив на території установи.

До роботи він залучив не тільки увʼязнених, їхні сімʼї та працівників вʼязниці, але й жертв злочинів. Разом вони взяли участь у наклеюванні полотна, що складалося з 338 аркушів.

Детальніше про проєкт JR розповів у себе в Instagram. Так, за допомогою сервісу Google Earth він переглянув 35 виправних установ у Каліфорнії. Обравши Техачапі, він не знав, що там розташована вʼязниця суворого режиму: «Уже на місці я зрозумів, що багатьох з цих чоловіків засудили до увʼязнення у віці від 13 до 20 років».

«Я розповів увʼязненим про свій проєкт і дав зрозуміти, що я не хочу знати, що вони зробили. Їх судили і засудили до терміну, а я не їхній суддя. Однак кілька хлопців відмовилися від участі — вони відчули, що їхня присутність стурбує їхні сімʼї або сімʼї їхніх жертв», — написав JR.

«Мені дозволили користуватися телефоном, і я ділився процесом роботи в соцмережах. Я отримував безліч реакцій — від сімей вʼязнів, від жертв, від критиків, від шокованих татуюванням свастики на обличчі людей та інших. [...] На короткий час створився певний звʼязок між зовнішнім світом і вʼязницею».

«Коли ми закінчили роботу, нам знадобилося ще кілька тижнів, щоб створити платформу з їхніми історіями. Ми знаємо, що це дуже делікатна тема, і хотіли дати можливість послухати історії надій, спокут і зізнань, які зазвичай ніхто не чує».

Результат спілкування з увʼязненими можна послухати, скачавши безкоштовний додаток (iOS і Android).

  • JR — французький вуличний художник і фотограф, справжня особистість якого невідома. Став відомий завдяки артпроєктам, муралам і колажам, намальованим у публічних місцях Парижа, Берліна, Лондона, Ріо-де-Жанейро, Шанхая та інших міст по всьому світу.
  • У березні 2019 року в Парижі біля головного входу до Лувру зʼявилась величезна оптична ілюзія з нагоди 30-річчя з дня появи скляної піраміди на площі перед музеєм. Автором незвичайної інсталяції став художник з псевдонімом JR.