El Español: В Іспанії закрили справу олігарха Фірташа через нестачу доказів

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Після чотирьох років розслідувань Слідчий суд № 21 у Барселоні ухвалив рішення про припинення кримінальної справи про відмивання грошей щодо 17 людей, зокрема й українського бізнесмена Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє видання El Español, цитуючи також одного з суддів у справі, Ігнасіо Санчеса.

«Зміст матеріалів розслідування до сьогодні ґрунтується виключно на підозрах і не містить вагомих доказів, які б вказували на наявність ознак злочину, вчиненого будь-ким з обвинувачуваних», — заявив суддя Санчес в коментарі El Español.

Видання повідомляє, що адвокати Дмитра Фірташа вимагали закрити справу проти нього в Іспанії, посилаючись на обґрунтування відмови в екстрадиції, що міститься в рішеннях австрійських судів.

El Español нагадує, що Антикорупційна прокуратура Іспанії в листопаді 2016 року зажадала винесення постанови про арешт і видачу Дмитра Фірташа, який живе у Відні. Запит іспанських прокурорів був відкладений у серпні 2017 року австрійським судом.

Газета зазначає, що в цьому обґрунтуванні вказується, що запит на арешт і екстрадицію, спрямований прокуратурою Іспанії, лише повторював звинувачення ФБР проти бізнесмена «без надання мінімальних доказів його участі в контролі, управлінні або нагляді» за структурою, нібито створеною в Іспанії для відмивання коштів організованої злочинності.

«Захист підкреслював, що Австрія відмовила у видачі бізнесмена в Іспанію на тій підставі, що запит ґрунтувався на «абстрактних твердженнях» і не містив будь-яких подробиць», — повідомляє El Español.

«Як зазначили австрійські суди, іспанська влада не в змозі надати структуровані, точні та чіткі описи злочинних дій, приписуваних Фірташу, зокрема інформацію про час скоєння інкримінованих йому злочинів і про їхні обставини», — йдеться в доводах захисту Дмитра Фірташа, які були розглянуті Слідчим судом Барселони.

Справа Фірташа

Дмитра Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року за запитом американської влади — він перебував під слідством Федерального бюро розслідувань і був оголошений у міжнародний розшук. Його підозрюють у дачі $18,5 млн хабара індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний прибуток від цього міг становити близько $500 млн.

13 березня Земельний суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт, і через 8 днів Фірташ вийшов під заставу у €125 млн. Сам бізнесмен називав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію.

Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США. Того ж дня Фірташа затримали. Цього разу — за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена у міжнародний розшук ще наприкінці 2016 року. Там бізнесмена підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив в естрадиції Фірташа до Іспанії.