Міністр юстиції Австрії остаточно дозволив екстрадувати Фірташа до США

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер дав остаточний дозвіл на екстрадицію українського бізнесмена Дмитра Фірташа до США.

Про це повідомляє DW з посиланням на пресслужбу міністерства юстиції Австрії. Рішення ухвалили після консультацій із Міністерством закордонних справ. Там надали свій висновок щодо національних інтересів Австрії.

Поки Фірташ залишається у Відні. Екстрадицію відтермінували, оскільки адвокати українського бізнесмена подали клопотання про відновлення судового розгляду справи. Вони намагаються довести, що Фірташ не скоював жодних корупційних злочинів у Індії, в яких його звинуватили.

Поки суд не ухвалить рішення щодо перегляду справи, передача українця до США не відбудеться.

Справа Фірташа

Дмитра Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року за запитом американської влади — він перебував під слідством Федерального бюро розслідувань і був оголошений у міжнародний розшук. Його підозрюють у хабарі на $18,5 млн індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний прибуток від цього міг становити близько $500 млн.

13 березня Земельний суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт, і через 8 днів Фірташ вийшов під заставу в €125 млн. Сам бізнесмен назвав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію.

Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США. Того ж дня Фірташа затримали. Цього разу — за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена у міжнародний розшук ще наприкінці 2016 року. Там бізнесмена підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив в естрадиції Фірташа до Іспанії.