Австрійський суд дозволив екстрадувати Фірташа до США

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Верховний суд Австрії дозволив екстрадувати українського олігарха Дмитра Фірташа до Чикаго (США). Про це повідомляє Reuters.

Фірташа мають видати США протягом 7—10 днів. Остаточне рішення повинен винести міністр юстиції Австрії.

На засіданні був присутній народний депутат, член партії «Опозиційна платформа — За життя» Сергій Льовочкін, пише «Радіо Свобода». За його словами, він приїхав «підтримати друга».

Також у залі суду присутній депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв, який за часів президентства Віктора Януковича очолював Чернівецьку ОДА.

Дмитро Фірташ та його адвокат після оголошення рішення суду нічого не коментували і залишили будівлю.

У Чикаго Фірташа підозрюють у змові з метою сплати хабарів в Індії. Крім цього, американські прокурори вважають, що Фірташ мав ділові звʼязки з колишнім головою передвиборчого штабу Дональда Трампа та консультантом Віктора Януковича Полом Манафортом.

Справа Фірташа

Дмитра Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року за запитом американської влади — він перебував під слідством Федерального бюро розслідувань і був оголошений у міжнародний розшук. Його підозрюють у дачі $18,5 млн хабара індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний прибуток від цього міг скласти близько $500 млн.

13 березня Земельний суд Відня ухвалив рішення про екстрадиційний арешт, і через 8 днів Фірташ вийшов під заставу у €125 млн. Сам бізнесмен називав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію.

Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа до США. Того ж дня Фірташа затримали. Цього разу — за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена у міжнародний розшук ще наприкінці 2016 року. Там бізнесмена підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив у естрадиції Фірташа до Іспанії.

24 жовтня 2018 року суд Європейського Союзу визнав, що екстрадиція бізнесмена Дмитра Фірташа до США не порушує Хартію основних прав Європейського Союзу.