Суд ЄС дозволив почати екстрадицію Фірташа до США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд ЄС дозволив почати екстрадицію Фірташа до США

Гонтар Володимир / УНІАН

Суд Європейського союзу визнав, що екстрадиція бізнесмена Дмитра Фірташа до США не порушує Хартію основних прав Європейського союзу, повідомляє ТСН.

theБабель розбирався, що це за справа і що відбувалося з Фірташем останні чотири роки.

Як все почалося?

Дмитра Фірташа затримали у Відні 12 березня 2014 року за запитом американської влади — він перебував у міжнародному розшуку і знаходився під слідством Федерального бюро розслідувань. Його підозрюють у дачі $18,5 млн хабара індійським чиновникам за дозвіл на розробку родовищ з видобутку титану в індійському штаті Андхра-Прадеш. Готову продукцію Фірташ планував продавати компанії Boeing, а річний прибуток від цього міг скласти близько $500 млн.

Як розвивалися події?

13 березня Земельний суд Відня виніс рішення про екстрадиційний арешт, і через 8 днів Фірташ вийшов під заставу у €125 млн. Сам бізнесмен називав це переслідування політично вмотивованим і подав апеляцію. 30 квітня 2015 року суд Відня відхилив клопотання про екстрадицію.

Прокуратура оскаржила це рішення, і 21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня дозволив екстрадицію Фірташа у США. У цей же день Фірташа затримали. Цього разу — за запитом Іспанії, яка оголосила бізнесмена у міжнародний розшук ще в кінці 2016-го. Там бізнесмена підозрювали у відмиванні коштів. Але австрійський суд відмовив у естрадиції Фірташа до Іспанії.

До чого тут суд ЄС?

Зрештою адвокати українського бізнесмена подали скаргу до Верховного суду Австрії, назвавши екстрадицію у США порушенням прав свого клієнта. При цьому вони посилалися на Хартію основних прав Європейського Союзу. Це змусило суддів Верховного суду Австрії звернутися до суду Європейського союзу в Люксембурзі з проханням розʼяснити, чи можуть громадяни посилатися на Хартію.