Нідерланди з 2020 року знизять швидкісний режим до 100 км/год для порятунку екології

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте прийняв рішення знизити гранично допустиму швидкість водіння авто до 100 км/год після відповідного вердикту суду. Такий крок заплановано в рамках боротьби з підвищеним рівнем забруднення повітря, повідомляє The Guardian.

На початку цього року суд визнав, що політика уряду порушила правила ЄС щодо захисту природних запасів від аміаку та закису азоту, тому тепер необхідно надолужити виконання правил зниженням швидкості чи обмеженням будівництва інфраструктурних обʼєктів. Влада вибрала перший варіант.

«Я неймовірно засмучений, це жахливо, але в іншому разі люди лишилися б без роботи на Різдво. Тоді я не міг більше дивитися на себе в дзеркало. Нікому це не подобається. Але насправді на карту поставлено щось більше», — заявив Рютте.

Новий швидкісний режим передбачає, що обмеження швидкості до 100 км/год буде введено з 2020 року на всій території Нідерландів у денний час, окрім періоду з 19:00 до 06:00. Зараз у країні діє обмеження швидкості до 130 км/год. Тепер у Нідерландах найнижчий швидкісний режим в ЄС, як у Кіпрі.

За умови збільшення кількості електромобілів це правило може бути скасовано, проте гарантій поки що немає. Крім того, уряд планує частково фінансувати фермерів, щоб скоротити викиди шкідливих речовин від утримання свиней і великої рогатої худоби.