Опитування: Третина українців хоче розпочати власний бізнес, а 70% — за підвищення податків для олігархів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Опитування: Третина українців хоче розпочати власний бізнес, а 70% — за підвищення податків для олігархів

rawpixel / Unsplash

Понад третину українців хотіли б зайнятися власною справою, а 10% стверджують, що вже мають бізнес. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Опитування проводилося з 22 до 30 жовтня серед 2 тис. респондентів. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%.

У той же час половина опитаних не хочуть займатися підприємництвом. Найвищий рівень запиту на започаткування власної справи серед опитаних чоловіків, наймолодших та більш заможних, а також серед тих, хто працює у приватному секторі.

74% українців підтримують ухвалення законодавства, яке боротиметься зі схемами, що використовує великий бізнес для виведення грошей за кордон та ухилення від податків. Дві третини опитаних підтримують запровадження повернення частини коштів покупцю (кешбек), якщо продавець не видав фіскальний чек на товар, а також створення додатку на зразок «Приват24» чи «Монобанк», який дозволить сплачувати всі податки у смартфоні.

Більш ніж половина підтримують ініціативи щодо розширення сфери застосування касових апаратів, запровадження великих штрафів для бізнесу, якщо товар буде продаватися без чеку та можливість отримувати електронний чек замість паперового.

79% опитаних вважають, що податки сприяють розвитку України. Трохи менше, 74% опитаних переконані, що посилення контролю за сплатою податків призведе до покращення економічного становища в Україні.

Збільшення податків для олігархів та великого бізнесу підтримують понад 70% опитаних. При цьому про підтримку такої ініціативи стосовно ФОПів, малих підприємств та найманих працівників думки цілком протилежні. У той же час 85% підтримують посилення відповідальності за несплату податків для олігархів та великого бізнесу.

58% підтримують таку ініціативу щодо середнього бізнесу. Натомість стосовно представників малого підприємництва думки опитаних розділилися: близько 40% підтримують посилення рівня покарань за несплату податків, стільки ж — проти. Останніх більше серед тих, хто має власну справу.