Опитування: Українці найкраще ставляться до Лукашенка, а третина не знають, хто такий Трюдо

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Опитування: Українці найкраще ставляться до Лукашенка, а третина не знають, хто такий Трюдо

Президент Білорусі Олександр Лукашенко під час Другого форуму регіонів України й Білорусі, 4 жовтня 2019 року.

Гонтар Володимир / УНІАН

Серед світових лідерів українці найкраще ставляться до президента Білорусі Олександра Лукашенка, а найгірше — до президента Росії Володимира Путіна. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг».

Опитування проводилося з 29 жовтня по 4 листопада серед 3 000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 1,8%.

До Лукашенка позитивно ставляться 66% українців, лише 15% негативно. Найгірше українці ставляться до Путіна: 71% — негативно, 15% — позитивно, 12% не змогли висловити свою думку.

Лукашенко користується помітно більшим рівнем підтримки серед найстарших, а такі політики, як президент Франції Емманюель Макрон, премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і президент США Дональд Трамп, мають більше прихильників серед представників молодших вікових груп.

При цьому серед найменш забезпечених помітно більше прихильників Лукашенка і Путіна, серед заможних українці найбільша підтримка у Дуди, Макрона, Трюдо, Джонсона і Трампа.

А от у розрізі прихильників різних політсил президенти Білорусі, Росії та Туреччини є явними фаворитами серед симпатиків партії «Опозиційна платформа — За життя». Західні лідери користуються більшою підтримкою серед прихильників партій «Європейська солідарність» і «Голос». Лукашенко і Путін є лідерами з підтримки серед тих, хто шкодує через розвал Радянського Союзу.

До канцлера Німеччини Ангели Меркель позитивно ставляться 60% опитаних, негативно — 17%. До президента Польщі Анджея Дуди позитивно ставляться 48%, негативно — 9%, 18% не знають такого політика.

До президента Франції Еммануеля Макрона позитивно ставляться 39%, негативно — 17%, не знають такого — 15%, вагалися з оцінкою — 29%.

До премʼєр-міністра Канади Джастіна Трюдо позитивно ставляться 38%, негативно — 6%, не знають його — 30%, не змогли оцінити — 30%.

До премʼєр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона позитивно ставляться 33%, негативно — 11%, не знають його — 27%, не змогли оцінити — 30%.

До президента США Дональда Трампа позитивно ставляться 30%, негативно — 42%, вагалися з оцінкою — 25%.

До президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана позитивно ставляться 28%, негативно — 20%, не знають його — 22%, не змогли оцінити — 30%.

  • Довіра українців до президента Володимира Зеленського знижується. Згідно з результатами опитування Центру Разумкова, проведеного з 1 по 7 листопада, зараз Зеленському вірять 68% опитаних, коли ще у вересні йому довіряли 70,5% українців.