«Схеми»: Суд заборонив слідчим ДБР доступ до даних журналістів у справі відпустки Порошенка на Мальдівах

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Київський апеляційний суд у вівторок, 12 листопада, частково задовольнив апеляційну скаргу програми «Схеми» і скасував наданий слідчим Державного бюро розслідувань (ДБР) дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації та інших даних журналістів, які готували розслідування про відпустку пʼятого президента України Петра Порошенка на Мальдівах. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Суд також призначив повторний розгляд клопотання слідчих у суді першої інстанції — в Печерському районному суді міста Києва.

«...Тимчасовий доступ до документів з можливістю їхнього вилучення в копіях, які в розпорядженні «Радіо Свобода», скасувати. Призначити новий розгляд у суді першої інстанції клопотання слідчого Сегеди про надання слідчому і групі слідчих у кримінальному провадженні... тимчасового доступу до документів з можливістю їхнього вилучення, які перебувають у розпорядженні «Радіо Свобода». Постанова оскарженню не підлягає», — заявила суддя Ольга Юрдига на засіданні.

Адвокат «Схем» Віра Крат не виключила, що суд може повторно надати ДБР доступ до документів редакції.

Що відбувається?

Журналісти проєкту «Схеми» провели власне розслідування щодо поїздки Петра Порошенка з родиною на Мальдівські острови в січні 2018 року. За їхніми даними, Порошенко летів приватним літаком разом із сімома пасажирами. Журналісти припускали, що зазначені особи не проходили паспортний контроль і подорожували під вигаданими іменами. За підрахунками журналістів, президент витратив на відпустку мінімум $500 тис. (понад 14 млн грн).

Про приїзд у Київ «Схеми» дізналися на публічному онлайн-ресурсі FlightRadar. На ньому вони простежили за літаком з бортовим номером ТЗ-КМR, який перетнув Індійський океан. За інформацією журналістів, у ньому був президент України.

Пізніше в пресслужбі президента підтвердили поїздку Порошенко на Мальдіви, а сам експрезидент заявив, що під час поїздки перетинав кордон за власним паспортом, з відповідною реєстрацією прикордонників, сам платив за переліт і проживання в готелі.

6 серпня в ГБР повідомили, що розслідують можливі факти організації незаконного переправлення через український кордон колишнього президента України. Досудове розслідування проводиться за статтями «службове підроблення», «незаконне переправлення осіб через державний кордон України», «використання завідомо підробленого документа».

А в жовтні Печерський районний суд надав слідчим ДБР дозвіл на тимчасовий доступ до редакційної комунікації, графіка роботи журналістів, операторів та водіїв, даних щодо оплати їхньої праці.

Редакція програми «Схеми: корупція в деталях» заявила, що вважає надмірним обсяг даних журналістів, дозвіл на доступ до яких отримало Державне бюро розслідувань.