Суд надав ДБР доступ до даних журналістів «Схем» щодо розслідування відпочинку Порошенка на Мальдівах

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Печерський районний суд Києва надав Державному бюро розслідувань доступ до редакційної комунікації журналістів програми «Схеми: корупція в деталях», які готували розслідування про таємну відпустку Петра Порошенка на Мальдівах, опубліковане у січні 2018 року. Про це повідомляє редакція програми.

Слідчі також отримали дозвіл на доступ до цілої низки інших внутрішньоредакційних даних, зокрема про графік роботи журналістів, операторів і водіїв і оплату їхньої праці. Суд надав такий дозвіл у провадженні щодо ймовірного «незаконного переправлення осіб», зокрема експрезидента, через державний кордон «із використанням завідомо підроблених документів».

Ухвала діятиме місяць. Якщо редакція не надасть правоохоронцям зазначену інформацію, то суд за клопотанням слідчих ДБР «має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання і вилучення зазначених речей і документів».

Журналісти мають надати ДБР увесь відзнятий матеріал; інформаційні запити та відповіді на них, документи, що підтверджують присутність задіяних журналістів, операторів, водіїв та інших співробітників під час зйомок матеріалу, та інші наявні документальні матеріали, що стосуються зазначеної телепередачі.

В ухвалі Печерського районного суду Києва також зазначено, що вона не підлягає оскарженню.

Про що йдеться?

Розслідування стосується поїздки Порошенка з родиною на Мальдіви в січні 2018 року. За даними журналістів проєкту «Схеми», Порошенко летів приватним літаком разом із 7 пасажирами. Журналісти припускали, що вказані особи не проходили паспортний контроль і подорожували під іншими іменами. За підрахунками журналістів, президент витратив на відпустку щонайменше $500 тис.

Пізніше у пресслужбі президента підтвердили поїздку Порошенка на Мальдіви, сам Порошенко заявляв, що під час поїздки перетинав кордон за власним паспортом, з відповідною реєстрацією прикордонників, сам сплачував за переліт і проживання у готелі.

ДБР розпочало досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 1 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа ) Кримінального кодексу України.

  • 3 жовтня Порошенко не прийшов на допит до ДБР у справі, що стосується можливої організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України з використанням підроблених документів.