Адвокат Головань: Порошенко не прийшов на допит у справі «про Мальдіви» через пленарний тиждень

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Адвокат Головань: Порошенко не прийшов на допит у справі «про Мальдіви» через пленарний тиждень

Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images

У четвер, 3 жовтня, Петро Порошенко не прийшов на допит до Державного бюро розслідувань у справі, що стосується можливої організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України з використанням підроблених документів. Адвокат експрезидента Ігор Головань повідомив, що причиною неявки стала участь Порошенка у засіданнях парламенту.

Про це адвокат написав у своєму блозі на «Українській правді». Він також додав скан письмових свідчень, в яких йдеться, що Порошенку «нічого не відомо про факти незаконного переправлення осіб через кордон або використання підроблених документів. «Державний кордон завжди перетинав у відповідності до вимог законодавства», — йдеться в поясненні Порошенка. Він також додав, що у провадженні № 462019100000001219 більше не має що пояснити.

«Відповідно до статті 65 КПК України, свідок — фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доведенню. Петру Порошенку жодні подібні факти не відомі. Більше того, провадження порушене за відсутності подіі кримінального правопорушення, на основі нічим не підтверджених вигадок. Отже не існуе жодних законних підстав для виклику Петра Порошенка на допит як свідка» — зазначив адвокат Ігор Головань.

У чому справа?

Розслідування стосується поїздки Порошенка з родиною на Мальдіви у січні 2018 року. За даними журналістів проєкту «Схеми», Порошенко летів приватним літаком разом із 7 пасажирами. Журналісти припускали, що вказані особи не проходили паспортний контроль і подорожували під іншими іменами. За підрахунками журналістів, президент витратив на відпустку щонайменше $500 тис.

Пізніше у пресслужбі президента підтвердили поїздку Порошенка на Мальдіви, сам Порошенко заявляв, що під час поїздки перетинав кордон за власним паспортом, з відповідною реєстрацією прикордонників, сам сплачував за переліт і проживання у готелі.

ДБР розпочало досудове розслідування за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 1 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч. 4 ст. 358 (використання завідомо підробленого документа ) Кримінального кодексу України.