Велика вода: площа Святого Марка у Венеції пішла під воду через негоду

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Велика вода: площа Святого Марка у Венеції пішла під воду через негоду

Stefano Mazzola / Awakening / Getty Images

Площу Святого Марка в Венеції затопило на 70 см через традиційний феномен «високої води». Як повідомив у вівторок муніципалітет цього італійського міста, максимальний рівень моря досяг 127 см, що призвело до підтоплення багатьох районів.

За оцінками фахівців, такий високий рівень води може зашкодити архітектурно-історичній спадщині міста, проте ефективних способів захисту від нього не існує. Критичним вважається підйом води вище рівня 130 см.

Як повідомляє влада Венеції, внаслідок повені затоплено близько 45% вулиць.

Феномен «високої води» характерний для Венеції, розташованої на декількох островах у лагуні Адріатичного моря. Він повʼязаний із підвищенням рівня моря, яке трапляється зазвичай восени і навесні тазалежить від місячних циклів і припливів.

Stefano Mazzola / Awakening / Getty Images

Певні кліматичні явища, як-от сильні дощі, можуть призводити до загострення обстановки. У нинішньому випадку цьому сприяла дощова погода і певний вітер з моря. Вже кілька років у Венеції споруджується складна система барʼєрів «Мойсей», проте поки вона не введена остаточно в роботу. Але навіть «Мойсей» не може захистити від підтоплення площу Святого Марка, яка лежить у лагуні.

Одночасно влада південних районів Італії оголосила про підвищену небезпеку повеней у звʼязку з негодою. У вівторок, 12 листопада, у Неаполі закрили школи та міські парки через попередження про сильний штормовий вітер.