В агрохолдингу Бахматюка спростували інформацію про розкрадання кредиту від VAB Банку

Автор:
Олена Шведенко
Дата:
В агрохолдингу Бахматюка спростували інформацію про розкрадання кредиту від VAB Банку

Олег Бахматюк/Flickr

Nelson Ching / Bloomberg via Getty Images

В агрохолдингу «Укрлендфармінг» бізнесмена Олега Бахматюка спростовують інформацію про розкрадання 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році VAB Банку, акціонером якого був Бахматюк. Про це йдеться в офіційній заяві компанії.

«Ми заявляємо, що це абсолютна неправда, яка неодноразово була спростована різними експертизами і офіційними висновками Фонду гарантування вкладів (до цих висновків за всі ці роки НАБУ не мало жодних претензій)», — зазначили в агрохолдингу.

В діях НАБУ і Генпрокуратури компанія бачить політичні мотиви. «З приходом генпрокурора Рябошапки, який, як відомо, є одним з друзів гволои НАБУ Артема Ситника і вважає, що в основу роботи прокуратури повинна лягти соціологія, справа була незаконно відновлена ​​... І при цьому представники НАБУ мовчать про прямому конфлікті інтересів між Артемом Ситником і фігурантами справи . Ми впевнені, що це справа безперспективна і не має нічого спільного з законністю », — йдеться в повідомленні.

Що сталося?

У 2017 році Національне антикорупційне бюро України відкрило провадження у справі розкрадання стабілізаційного кредиту VAB Банку, однак справа зайшла в глухий кут. У 2019 Генеральна прокуратура змінила підслідність і «закрила справу через відсутність складу злочину».

  • Напередодні стало відомо про обшуки в столичному офісі Райффайзен Банку у справі про розкрадання кредиту НБУ. Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що за підозрою в розкраданні стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн затримані колишні і діючі посадові особи Національного банку, VAB Банку і особи, які їм сприяли.
  • 12 листопада бізнесмен Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленському та попросив втрутитися в ситуацію з приводу обшуків і затримань працівників його компанії. У своїй заяві Бахматюк заявляє, що створює 27 тисяч робочих місць і платить мільярдні податки.