НАБУ допитало ексзаступника голови Нацбанку Писарука та оголосило йому підозру

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
НАБУ допитало ексзаступника голови Нацбанку Писарука та оголосило йому підозру

Олександр Писарук

National Bank Of Ukraine / Flickr

Національне антикорупційне бюро допитало та оголосило підозру колишньому першому заступнику голови Національного банку Олександру Писаруку, повідомили theБабелю у Райффайзен Банку Аваль.

«11 листопада 2019 року працівниками Національного антикорупційного бюро України був допитаний голова правління Райффайзен Банку Аваль Олександр Писарук. Причина цих дій жодним чином не пов’язана з виконанням ним обов’язків голови правління Райффайзен Банку Аваль», — повідомили в банку.

Голова Наглядової ради Райффайзен Банку Аваль Мартін Грюль упевнений, що з Писарука будуть зняті всі підозри щодо неправомірних дій. «Упевнені, що він завжди дотримувався найвищих професійних та етичних норм, працюючи як у Райффайзен Банку Аваль, так і протягом багатьох років у МВФ та інших міжнародних інституціях», — заявив Грюль.

У Національному банку обурені врученням Писаруку підозри. «Правління Національного банку обурене врученням підозри правоохоронними органами Олександру Писаруку, колишньому першому заступнику Голови НБУ. Разом з першою постреволюційною командою керівництва центробанку він стояв біля витоків реформи банківського сектору, завдяки якій ми сьогодні маємо здорові, прозорі та надійні банки», — йдеться у заяві на сторінці у Facebook.

Там додали, що Писарук — «професійний банкір з бездоганною репутацією, яку оцінили і в МВФ, де він працював останні три роки, і в міжнародній та вітчизняній банківській спільноті». Крім того, Нацбанк підкреслює, що усі рішення ухвалює колегіально, що унеможливлює визначальний вплив однієї особи на процес прийняття рішень.

Також в НБУ повідомили, що жоден з членів правління та директорів департаментів НБУ не був затриманий під час обшуків правоохоронців. Водночас голова НБУ Яків Смолій перервав службове закордонне відрядження та повертається до України.

Про що йдеться?

Напередодні стало відомо про обшуки у столичному офісі Райффайзен Банку за справою про розкрадання кредиту НБУ. Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що за підозрою у розкраданні стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн затримано колишніх та нинішніх службових осіб Національного банку, VAB Банку та осіб, які їм сприяли.

За даними ЗМІ, серед затриманих — колишній перший заступник голови Національного банку, а нині голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук.