Обшуки в Райффайзені: бізнесмен Бахматюк просить Зеленського «призначити перемовників» для врегулювання справи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Власник агрохолдингу Ukrlandfarming Олег Бахматюк попросив президента Володимира Зеленського втрутитися у ситуацію через обшуки силовиків у справі його колишнього банку VAB Банк. Про це йдеться у повідомленні компанії.

«Ми просимо вас втрутитися в цей процес. Просимо зупинити призначення винних без усякого права на захист. Просимо визначити перемовників, які можуть бути конструктивними в цьому діалозі», — йдеться у відкритому листі Бахматюка.

Бізнесмен підкреслив, що готовий залучати будь-яких зовнішньоекономічних радників, які мають досвід міжнародної роботи з реструктуризації боргів банків «Фінансова ініціатива» і VAB.

«Ми запропонували Фонду гарантування вкладів фізичних осіб виплатити 8 млрд грн боргів наших банків. Подібної пропозиції не робив жоден з власників ліквідованих або визнаних неплатоспроможними банків», — заявив Бахматюк.

Він стверджує, що ситуація фактично зайшла в глухий кут і ставить під загрозу роботу його агрохолдингів. Бахматюк зазначив, що кримінальну справу за даним епізодом раніше розслідували Національна поліція, СБУ і прокуратура, з проведенням слідчих дій і обшуків. Бізнесмен підкреслив, що існує ціла низка порушень законодавства України та міжнародних стандартів через повторне відкриття генеральним прокурором Русланом Рябошапкою кримінального провадження, а у глави Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артема Ситника щодо компанії існує прямий конфлікт інтересів.

Власник Ukrlandfarming додав, що компанія залишає за собою право боротися і залучати міжнародних юристів, оскільки впевнена у власній правоті.

Про що йдеться?

Напередодні стало відомо про обшуки у столичному офісі Райффайзен Банку за справою про розкрадання кредиту НБУ. Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що за підозрою у розкраданні стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн затримано колишніх та діючих службових осіб Національного банку, VAB Банку й осіб, які їм сприяли.

За даними ЗМІ, серед затриманих — колишній перший заступник голови Національного банку, а нині голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук.