Затриманий у Польщі ветеран АТО Мазур спростував свою участь у російсько-чеченській війні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Затриманий у Польщі ветеран АТО і працівник Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ігор Мазур спростував свою участь у російсько-чеченській війні. Про це він повідомив на брифінгу в Польщі, пише «Радіо Свобода».

«Я не брав участі в бойових діях, я був на території Чечні у той час. Ми приїхали туди як журналісти, і я працював у пресцентрі «Вільний Кавказ». Українські прикордонники не попереджали мене, що я у списку Інтерполу», — заявив Мазур у Любліні.

Він додав, що у Польщі був кілька разів після того, як звільнився зі Збройних сил. «Я був у базі Інтерполу з 2014 року, просто Інтерпол не давав хід цьому. Останні місяці Росія почала активно працювати на міжнародному рівні. Інтерпол здався і включив нас у так званий чорний список. На жаль, Інтерпол допомагає у цьому Росії», — додав Мазур.

Хто такий Ігор Мазур?

Ігор Мазур («Тополя») народився у Хмельницькій області, отримав фах вчителя історії та правознавця. Був керівником осередку «Правого сектора» у Київській області і начальником штабу 24-ої сотні самооборони Майдану під час Революції гідності. З травня 2014 перебував у зоні АТО.

З квітня 2015 року — офіцер Збройних сил, командир роти, заступник начальника штабу розвідувального батальйону в секторі «М». Після демобілізації у 2016 році став заступником голови партії УНА-УНСО.

  • 9 листопада у Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск за запитом РФ затримали Ігоря Мазура — українського політика, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО.
  • У запиті Російська Федерація звинувачує Мазура в тероризмі, а саме — в участі в першій чеченській війні на боці військ президента Чечні, генерала Джохара Дудаєва у складі батальйону УНСО «Вікінг». Матеріали запиту РФ на затримання Мазура ґрунтуються на справі політв’язнів Кремля Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.
  • 10 листопада польська прокуратура віддала Мазура на поруки українському консулу.