Затриманого у Польщі ветерана АТО Мазура віддали на поруки українському консулу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Затриманого напередодні в Польщі за запитом Росії ветерана АТО та співробітника секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ігоря Мазура передали на поруки генеральному консулу України. Про це повідомила у Facebook омбудсмен Людмила Денісова.

«Співробітника Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини передано на поруки Генерального консула України в Любліні. На час очікування та розгляду екстрадиційного запиту він буде проживати в Генеральному консульстві», — написала вона.

Денісова додала, що всі, хто займається питаннями звільнення та повернення додому Мазура, докладають максимум зусиль, аби він не став заручником політичної помсти РФ.

Звільнення Мазура підтвердив і посол України у Польщі Андрій Дещиця. Прокуратура звільнила його за клопотанням української дипустанови.

Хто такий Ігор Мазур?

Ігор Мазур («Тополя») народився у Хмельницькій області та отримав фах вчителя історії та правознавця. Був керівником осередку «Правого сектора» у Київській області і начальником штабу 24 сотні самооборони Майдану під час Революції гідності. З травня 2014 перебував у зоні АТО.

З квітня 2015 року — офіцер Збройних сил, командир роти, заступник начальника штабу розвідувального батальйону в секторі «М». Після демобілізації у 2016 році став заступником голови партії УНА-УНСО.

  • Напередодні у Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск за запитом РФ затримали Ігоря Мазура, українського політика, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО.
  • У запиті Російська Федерація звинувачує Мазура в тероризмі, а саме — в участі в першій чеченській війні на боці військ президента Чечні, генерала Джохара Дудаєва у складі батальйону УНСО «Вікінг». Матеріали запиту РФ на затримання Мазура ґрунтуються на справі політв’язнів Кремля Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.
  • У Міністерстві закордонних справ повідомили theБабелю, що підготували стратегію захисту Мазура.