МЗС «виробило стратегію захисту» затриманого у Польщі ветерана АТО Мазура

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство закордонних справ підготувало стратегію захисту ветерана АТО, співробітника офісу Уповноваженого з прав людини Ігоря Мазура, якого напередодні затримали у Польщі за запитом Росії. Про це theБабелю повідомив заступник директора департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич.

«Стратегія захисту вироблена, консули мають досвід захисту прав українців у таких справах, які закінчувалися звільненням затриманих співвітчизників», — повідомив Кирилич. Він також повідомив, що у неділю, 10 листопада, польська прокуратура проведе процесуальні дії і Мазуру оберуть запобіжний захід.

Як повідомляє «Радіо Свобода», близько 12:00 Мазура привезли в прокуратуру міста Хелм, де з ним проводять слідчі дії. Як зазначає видання, українця привезли без наручників. За попередньою інформацією, через резонансний характер справи суд відбудеться в Любліні.

Хто такий Ігор Мазур?

Ігор Мазур («Тополя») народився у Хмельницькій області та отримав фах вчителя історії та правознавця. Був керівником «Правого сектора» Київщини і начальником штабу 24 сотні Самооборони Майдану під час Революції Гідності. Від травня 2014 перебував у зоні АТО.

Від квітня 2015 року — офіцер Збройних сил України, командир роти, заступник начальника штабу розвідувального батальйону в секторі «М». Після демобілізації в 2016 році став заступником голови партії УНА-УНСО.

  • Напередодні у Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск за запитом РФ затримали Ігоря Мазура, українського політика, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО.
  • У запиті Російська Федерація звинувачує Мазура в тероризмі, а саме — в участі в першій чеченській війні на боці військ президента Чечні, генерала Джохара Дудаєва у складі батальйону УНСО «Вікінг». Матеріали запиту РФ на затримання Мазура ґрунтуються на справі політв’язнів Кремля Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.