У Польщі за запитом РФ затримали ветерана АТО та одного з лідерів УНА-УНСО Ігоря Мазура. Його звинувачують у тероризмі

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

У Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск, за запитом РФ затримали Ігоря Мазура, українського політика, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО. Про це у своєму Facebook повідомив екснардеп, у минулому член УНА-УНСО Ігор Мосійчук.

Також Мазур є співробітником Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Мазур, позивний «Тополя», був затриманий за запитом Росії через Інтерпол польськими прикордонниками о восьмій ранку.

«Дві години тому польські прикордонники на польському прикордонному пункті Дорогуск затримали мого колегу, політв’язня, учасника війни на Сході України Ігора Мазура. До нього не допускають українського консула та не надають адвоката. В понеділок попередньо в місті Холм буде вирішуватися питання про взяття Ігора під варту з метою екстрадиції в Росію», — повідомив Мосійчуку правозахисник Андрій Мамалига.

За словами Мосійчука, у запиті Російська Федерація звинувачує Мазура в тероризмі, а саме — в участі в першій чеченській війні на боці військ президента Чечні, генерала Джохара Дудаєва у складі батальйону УНСО «Вікінг». Матеріали запиту РФ на затримання Мазура ґрунтуються на справі політв’язнів Кремля Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.

Депутатка КМДА та правозахисниця Олена Терещенко у своєму Facebook закликала небайдужих збиратися о 19:00 під посольством Польщі.

Офіс омбудсмана України вже закликав Міністерство закордонних справ максимально сприяти звільненню Ігоря Мазура, українського громадського активіста та учасника російсько-української війни на Донбасі.

Хто такий Ігор Мазур?

Ігор Мазур («Тополя») народився у Хмельницькій області та отримав фах вчителя історії та правознавця. Був керівником «Правого сектора» Київщини і начальником штабу 24 сотні Самооборони Майдану під час Революції Гідності. Від травня 2014 перебував у зоні АТО.

Від квітня 2015 року — офіцер Збройних сил України, командир роти, заступник начальника штабу розвідувального батальйону в секторі «М».

Після демобілізації в 2016 році став заступником голови партії УНА-УНСО.