У Сеймі Польщі пообіцяли не допустити видачі Росії ветерана АТО Мазура

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Польська влада не видаватиме Росії затриманого напередодні одного з лідерів УНА-УНСО Ігоря Мазура. Про це у Facebook написала віцеспікерка Сейму Польщі Малґожата Ґошевська.

«Польща зробила те, що мусила була зробити. Вона затримала особу, яка фігурує в реєстрі. Але — для з’ясування ситуації. Ми вже багато чого знаємо. І я запевняю вас, що дорога до Росії не є відкритою. Польська влада та суди ретельно розслідуватимуть цю справу, а я, зі свого боку, допомагаю і гарантую невинність Ігоря Мазура щодо російських звинувачень», — написала Ґошевська.

Вона назвала затримання Мазура «виключно технічним кроком», додавши, що «відважний громадянський активіст і ветеран війни на Донбасі, Грузії та Чечні став жертвою дій східних сусідів». «Він був внесений російськими службами до реєстру затримань Інтерполу. Це — наочний приклад використання Кремлем інститутів міжнародного права для політичної помсти. Ми не можемо піддатися на провокацію. Ми не можемо бути акторами російського сценарію», — додала віцеспікерка польського парламенту.

За словами Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, увечері 9 листопада до Мазура допустили українського консула. 10 листопада прокуратура в польському місті Хелм розгляне питання обрання запобіжного заходу ветерану АТО.

Хто такий Ігор Мазур?

Ігор Мазур («Тополя») народився у Хмельницькій області та отримав фах вчителя історії та правознавця. Був керівником «Правого сектора» Київщини і начальником штабу 24 сотні Самооборони Майдану під час Революції Гідності. Від травня 2014 перебував у зоні АТО.

Від квітня 2015 року — офіцер Збройних сил України, командир роти, заступник начальника штабу розвідувального батальйону в секторі «М». Після демобілізації в 2016 році став заступником голови партії УНА-УНСО.

  • Напередодні у Польщі, на прикордонному пункті Дорогуск, за запитом РФ затримали Ігоря Мазура, українського політика, одного з лідерів УНА-УНСО, 46-річного ветерана АТО.
  • У запиті Російська Федерація звинувачує Мазура в тероризмі, а саме — в участі в першій чеченській війні на боці військ президента Чечні, генерала Джохара Дудаєва у складі батальйону УНСО «Вікінг». Матеріали запиту РФ на затримання Мазура ґрунтуються на справі політв’язнів Кремля Миколи Карпюка і Станіслава Клиха.