Імпічмент Трампа: опубліковані свідчення заступника помічника держсекретаря Кента

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Імпічмент Трампа: опубліковані свідчення заступника помічника держсекретаря Кента

Alex Edelman / Bloomberg via Getty Images

Комітет з питань розвідки палати представників США оприлюднив коротку стенограму свідчень заступника помічника державного секретаря США Джорджа Кента в рамках розслідування справи про імпічмент Дональда Трампа.

Він розповів, що ексгенпрокурор Юрій Луценко вплинув на усунення колишнього посла США в Україні Марі Йованович і передавав інформацію про неї адвокату президента Трампа Рудольфу Джуліані. За словами Кента, Луценко скаржився і на нього. Він також заявив, що атаки на Йованович здійснювали так звані «порохоботи». Крім Джуліані, проти Йованович розгорнули кампанію бізнесмени Ігор Фруман і Лев Парнас, які зараз перебувають під арештом. На усунення Йованович, за словами Кента, також вплинули голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький і прокурор Костянтин Кулик.

Кент заявив, що Держдеп остаточно втратив довіру до Луценка після затримання Генпрокуратурою працівників Національного антикорупційного бюро (НАБУ) восени 2017 року, які розслідували незаконну видачу біометричних паспортів міграційною службою. Ці паспорта подавалися на американську візу.

За словами Кента, у травні 2019 року після інтервʼю Джуліані, де він розкритикував Кента і посольство США в Україні, заступник держсекретаря Девід Гейл попередив його, щоб він «тримався тихо і був менш активним щодо України».

Кент також був проти тиску на Україну щодо розслідування справи Burisma і Джо Байдена в обмін на надання військової допомоги Україні.