Імпічмент Трампа: опубліковані свідчення посла США в ЄС Сондланда та ексспецпредставника з питань України Волкера

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Імпічмент Трампа: опубліковані свідчення посла США в ЄС Сондланда та ексспецпредставника з питань України Волкера

Гордон Сондланд прибуває в Капітолій для дачі свідчень у розгляді справи про імпічмент Дональда Трампа, 17 жовтня 2019 року.

Tom Williams / CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

Комітет з питань розвідки палати представників США у рамках розслідування справи про імпічмент Дональда Трампа опублікував скорочені версії стенограм свідчень американського посла в Євросоюзі Гордона Сондланда і колишнього спецпредставника Держдепартаменту з питань України Курта Волкера. Чиновники у свідченнях повʼязують припинення військової допомоги Україні з розслідуванням проти колишнього віцепрезидента Джо Байдена і його сина Хантера.

Що говорив Сондланд?

Сондленд розповів, що обговорював військову допомогу та розслідування з помічником українського президента Андрієм Єрмаком під час зустрічі віцепрезидента Майкла Пенса і Володимира Зеленського у Варшаві, яка відбулася 1 вересня.

Він визнав, що попереджав представників української влади про «послугу за послугу», але ухилився від відповіді на питання про причини призупинення допомоги, сказавши, що «не памʼятає всіх обставин». За словами Сондленда, він зрозумів, що звʼязок розслідування з допомогою є, однак він точно не знає, хто і коли ухвалив рішення про призупинення допомоги Україні.

Як пише Washington Post, за кілька днів до публікації стенограми Сондленд доповнив свої свідчення, направивши тристорінкового листа. Ще в жовтні він заперечував тиск на українську сторону.

«Я сказав [Єрмаку], що відновлення американської допомоги, швидше за все, не відбудеться, допоки Україна не зробить публічну антикорупційну заяву [про компанію Burisma і Хантера Байдена], яку ми обговорювали протягом багатьох тижнів», — зазначив Сондленд.

Що говорив Волкер?

Волкер казав, що особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані регулярно виступав посередником між американським президентом і українськими чиновниками. Він розповів, що отримав листа від Єрмака, в якому Зеленський обіцяв «прозоре та неупереджене розслідування», зокрема і про можливе втручання в американські вибори.

Волкер після телефонної розмови з Єрмаком і Сондлендом надіслав першому текстове повідомлення з пропозицією вставити в кінці проєкту заяви Зеленського «два ключові пункти» про розслідування, але Єрмак висловив сумніви. На включенні «пунктів» в узгоджений текст заяви, яку українська сторона повинна була представити громадськості, наполягав Джуліані.

«Вони відчули дискомфорт з цього приводу, я погодився з цим і сказав, що не думаю, що ви повинні це робити», — сказав він.

Волкер додав, що після прочитання стенограми розмови Трампа і Зеленського був неприємно вражений, оскільки не очікував, що тема Байдена буде підніматися.

Повний текст стенограми показань Сондленда доступний тут, Волкера — тут.