The State Press: Спецпредставник США щодо України Курт Волкер подав у відставку після публікації скарги розвідника

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
The State Press: Спецпредставник США щодо України Курт Волкер подав у відставку після публікації скарги розвідника

U.S. Embassy Kyiv Ukraine / Flickr

Спеціальний представник Сполучених Штатів щодо України Курт Волкер подав у відставку через день після публікації скарги американського розвідника, який повідомив про тиск Дональда Трампа на Володимира Зеленського. Також невідомо, чи продовжить Волкер працювати на посаді виконавчого директора Інституту Маккейна в Арізоні, пише The State Press.

У пʼятницю, 27 вересня, Волкер зустрівся з держсекретарем США Майклом Помпео, щоб оголосити про відставку. Представник інституту також підтвердив відставку Волкера з посади спецпосланця щодо України та сказав, що установа поки не може говорити про його майбутнє в ній, тому що не коментує кадрові питання.

Що відбувається?

Імʼя Волкера фігурувало в недавній скарзі американського розвідника, яка стала підставою для підготовки імпічменту президенту Трампу. Згідно з документом, Волкер допоміг організовувати зустрічі з адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані та українськими чиновниками. Також ідеться, що Волкер був направлений до Києва, щоб допомогти українським чиновникам впоратися з вимогами Трампа. Після розмови Трампа з Зеленським 25 липня Волкер зустрівся з українським президентом і радив йому, що робити після прохання Трампа.

27 вересня Джуліані оприлюднив смс-листування з Волкером у своєму Twitter. «Чому цей текст і дата роблять чутки про так званого викривача неправдивими? Якщо ви знайдете хоча б одну причину, я можу порекомендувати вас у юридичну школу. Дві — і це вже юридичний журнал», — заявив Джуліані. Він додав скрин повідомлення, яке 19 липня в iMessage йому надіслав співрозмовник, підписаний як Kurt Volker. Автор пише, що йому «сподобався сніданок уранці». «Як ми говорили, зв’язую вас із Андрієм Єрмаком, який дуже близький до президента Зеленського. Пропоную нам спланувати дзвінок у понеділок. Курт», — йдеться в повідомленні.

Викривач повідомив комітету з розвідки палати представників про тиск президента Дональда Трампа на Володимира Зеленського під час телефонної розмови 25 липня. У документі йдеться, що Трамп просив українського президента відновити розслідування щодо Хантера Байдена, сина колишнього віцепрезидента Джозефа Байдена. За даними соцопитувань, Байден-старший є головним конкурентом Трампа на майбутніх виборах 2020 року, тому Трамп нібито хотів «очорнити» свого політичного суперника.

У скарзі уточнюється, що Трамп наказав своїм працівникам скоротити допомогу Україні, якщо тільки Київ не допоможе знайти інформацію про сина кандидата Байдена.

Як повідомляє CNN із посиланням на джерела, після публікації скарги, у якій також згадано Волкера, про його відставку планував заявити Комітет у закордонних справах палати представників. Очікують, що він дасть свідчення перед комітетом. Волкер фігурує серед працівників Держдепу, інформацію про яких запросили члени палати представників, які розслідують цю справу. «Ми все ще очікуємо почути все, що він знає про цей скандал», — сказав співрозмовник CNN.

Хто такий Волкер?

Курт Волкер — випускник Школи міжнародних відносин Університету Джорджа Вашингтона. З 1986 року працював аналітиком Центрального розвідувального управління, працював у службі зовнішньої розвідки Державного департаменту США. Із 1997 року був юристом у складі команди сенатора Джона Маккейна.

У 2008—2009 роках Волкер працював представником США при НАТО. 7 липня 2017 року держсекретар США Рекс Тіллерсон призначив Волкера спеціальним представником Держдепартаменту США щодо України. Волкер відомий як противник «нормандського формату», який, на його думку, вигідний Росії.

У червні 2019 року 57-річний Волкер одружився з грузинською журналісткою, редактором програми «Вашингтон сьогодні» на «Голосі Америки» Ією Меурмішвілі.