Тейлор: Трамп вимагав публічної обіцянки Зеленського розслідувати справи Burisma та втручання у вибори 2016-го

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Комітет з розвідки палати представників опублікував свідчення тимчасового повіреного США Вільяма Тейлора для розслідування можливого тиску президента Дональда Трампа на українську владу.

Тейлор заявив, що в нього було чітке розуміння, що військову допомогу Україні надавали в обмін на проведення українською владою розслідувань стосовно сімʼї імовірного конкурента Трампа на виборах Джо Байдена.

Також повірений заявив, що Трамп сказав послу США в ЄС Гордону Сондленду, що «він хоче, аби президент Зеленський публічно заявив, що Україна буде розслідувати справу Burisma [компанія, у якій працював син Байдена] та можливе втручання України у вибори 2016 року». Саме це, за словами Тейлора, довго було причиною, через яку Трамп відмовлявся розблокувати військову допомогу Україні та зустрітися із Зеленським у Білому домі.

Тейлор пояснив свої слова про «кошмар» через цю ситуацію тим, що вона була вигідна Росії. «Росіяни вивчають Україну. І вони, росіяни, хочуть знати, яку підтримку українці збираються отримати від американців. Вони хотіли б приниження Зеленського від руки американців, що розвʼязало б росіянам руки», — пояснив повірений. Тейлор додав, що в такому випадку пішов би зі своєї посади.

Крім того, Тейлор розповів про те, що під час візиту Зеленського в Канаду він разом із головою його Офісу Андрієм Богданом зустрічалися зі спецпредставником Державного департаменту Куртом Волкером. Той інструктував Зеленського щодо майбутньої телефонної розмови з Трампом.

Волкера, а також Сондленда, міністра енергетики США Ріка Перрі та адвоката Трампа Рудольфа Джуліані повірений назвав «неформальним каналом, через який здійснювалася політики Штатів щодо України.