Держбюджет-2020: витрати на уряд скоротять, а «кожна третя гривня» піде на борги

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Премʼєр-міністр Олексій Гончарук презентував проєкт держбюджету на 2020 рік і заявив, що головним пріоритетом буде скорочення зовнішнього боргу України, на погашення якого піде «кожна третя гривня». Також він назвав цифри, які закладені в бюджеті.

Витрати збільшили з 1,170 трлн грн до 1,195 трлн грн. На обслуговування держборгу буде закладено 141 млрд грн.

На пенсії уряд виділив 173 млрд грн (одиноким пенсіонерам на надбавку закладено 806 млн грн), на медицину піде 113,3 млрд грн, на субсидії — 48 млрд грн, на будівництво доріг — 73,7 млрд грн. 15,1 млрд грн передбачено на креативні індустрії та культуру, на розвиток туристичної інфраструктури буде виділено 240 млн грн. На освіту виділять 145 млрд грн. Проєкт також передбачає 7,5 млрд грн на Державний фонд регіонального розвитку.

Гончарук заявив, що Кабмін запровадить програми обміну молоді між містами і регіонами, щоб стимулювати мобільність населення. В уряді планують «оптимізувати» мережу шкіл для загального доступу в інтернет і якісної освіти. Премʼєр додав, що витрати на обслуговування діяльності уряду й органів центральной влади зменшаться на 10%.

Уряд очікує надходження 6 млрд від приватизації великих державних підприємств і ще 6 млрд від малої приватизації. Кабмін знизив прогнозований курс долара з 28,2 грн до 27 грн.