Опублікована перша частина доповіді Мюллера про можливі звʼязки Трампа з Росією

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Дональд Трамп неодноразово обговорював зі своїми підлеглими, як можна отримати доступ до вкраденого електронного листування Гілларі Клінтон. Це відбувалося під час президентської гонки в 2016 році, пише Deutsche Welle. Журналісти CNN і BuzzFeed змогли через суд домогтися від міністерства юстиції США публікації заміток спецпрокурора Роберта Мюллера.

Перша частина наданих документів містить майже 300 сторінок. Матеріали стосуються розслідування про можливу змову між Москвою і передвиборним штабом Трампа.

Серед опублікованих документів — розшифровка розмов агентів ФБР з колишнім заступником голови передвиборчого штабу Трампа Ріком Гейтсом. Гейтс був присутній при розмові, коли Трамп захотів «дістати електронні листи», які, як зʼясували американські спецслужби, були вкрадені росіянами. Ексрадник президента США з національної безпеки Майкл Флінн, за словами Гейтса, сказав, що він може використовувати свої розвідувальні джерела для одержання листів.

Доповідь Мюллера складається з двох частин. Одна присвячена опису спроб російського втручання, друга стосується можливого порушення Трампом американського законодавства в контексті співпраці з Росією. У доповіді майже 400 сторінок, офіційно вона називається «Звіт про розслідування російського втручання в президентські вибори 2016 року».

  • Державний департамент проаналізував 33 тис. електронних листів з поштової скриньки Гілларі Клінтон і не виявив у них систематичного або навмисно неправильного поводження з секретною інформацією.
  • Дональд Трамп під час виборчої кампанії в 2016 році використав цей скандал, щоб перемогти Гілларі Клінтон. Його підтримав тодішній директор ФБР Джеймс Комі, назвавши ситуацію «дуже недбалою» з боку Клінтон. У своїй новій кампанії Трамп також використовує цю тезу.
  • Державний департамент Сполучених Штатів активізував розслідування справи про використання особистої пошти для службового листування, яку Гілларі Клінтон вела, коли була на посаді державного секретаря в 2009—2013 роках.