В Індії оголосили надзвичайний стан через сильне забруднення повітря. Жителям видали 5 мільйонів масок

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
В Індії оголосили надзвичайний стан через сильне забруднення повітря. Жителям видали 5 мільйонів масок

Нью-Делі, 26 жовтня 2019 року.

Burhaan Kinu / Hindustan Times via Getty Images

В індійській столиці Делі та двох прилеглих штатах оголосили надзвичайний стан через високий рівень забруднення повітря. Влада почала видавати населенню безкоштовні маски, повідомляє ВВС.

Через сильне забруднення повітря в регіоні на тиждень закрили школи та дитячі садочки, заборонили продовжувати будь-яке будівництво, а також запускати феєрверки. 5 мільйонів респіраторних масок видали дітям і їхнім батькам. Головний міністр Делі Арвінд Кейрівал заявив, що Делі перетворили на «газову камеру», попросив використовувати маски та не виходити на вулицю без особливої потреби.

Згідно з останніми аналізами повітря в Делі, рівень найдрібніших твердих частинок (PM2,5), які проникають глибоко в легені, становить 533 мікрограми на кубічний метр, що у 20 разів перевищує припустимий за стандартами Всесвітньої організації охорони здоровʼя рівень.

Місцеві жителі діляться знімками густого смогу в місті та на його околицях під хештегами #DelhiAirQuality і #FightAgainstDelhiPollition. «Китай знизив концентрацію забруднювачів повітря на 32% всього за 4 роки у 2018 році. Америці знадобився десяток років, щоб добитися того ж у 80-ті. Індія досі зайнята індуїстськими і мусульманськими дебатами. Ніхто не турбується про життя людей тут», — висловився у соцмережі місцевий житель під ніком BihariBabu.

Однією з головних причин погіршення якості повітря влада називає те, що фермери в сусідніх з Делі штатах Пенджаб і Харʼяна спалюють великі обсяги залишків стебел злаків після збору врожаю. Це посилюється численними феєрверками під час індуїстського фестивалю Дівалі (27 жовтня). Сприяє забрудненню повітря і будівельний пил, викиди заводів і автомобілів.