Регламентний комітет Ради підтримав зняття недоторканності з нардепа Дубневича та його арешт

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Комітет Верховної Ради з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту визнав законним подання генерального прокурора Руслана Рябошапки про зняття недоторканності, затримання і арешт народного депутата Ярослава Дубневича. Тепер його можуть притягнути до кримінальної відповідальності у справі про розкрадання понад 93 млн грн «Укрзалізниці».

«Прийняти рішення і направити голові Верховної Ради висновок комітету, зазначені подання [Холодницького та Рябошапки] і пояснення самого Дубневича для розгляду в Раді», — зазначив голова комітету Сергій Кальченко («Слуга народу»).

За його словами, зауваження комітету стосуються, зокрема, обґрунтованності доказів провини нардепа. За проєкт рішення з урахуванням зауважень проголосували 9 членів комітету, один утримався.

На засіданні комітету були присутні генеральний прокурор Руслан Рябошапка і голова САП Назар Холодницький. Правоохоронці надали записи телефонних розмов і матеріали таємної зйомки моменту, коли колишній помічник Дубневича Едуард Пушкаренко вирішив дізнатися про можливість закриття справ проти Дубневича через позаштатного співробітника НАБУ Євгена Шевченка, який нібито мав звʼязки з керівництвом бюро.

«На нашу думку, встановлені підстави для притягнення до кримінальної відповідальності групи людей, і ми будемо клопотати про надання дозволу на повідомлення про підозру тій особі, яку ми вважаємо організатором цієї схеми. Це не є обвинувальним вироком. Це дасть можливість проводити подальше судове слідство», — зазначив представник прокуратури.

За версією слідства, нардеп разом зі спільниками вивчив попит і ціни на ринку стрілочних переводів і заволодів частиною засобів філії «Центр забезпечення виробництва» компанії «Укрзалізниця» під час продажу продукції за завищеною ціною. Зі свого боку Дубневич заперечує всі звинувачення, посилаючись на брак доказів, недостатність повноважень для розробки фінансових схем такого масштабу.