Facebook погодився виплатити $650 тисяч за передачу даних користувачів Cambridge Analytica

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Компанія Facebook погодилася сплатити штраф у розмірі 500 тисяч фунтів стерлінгів ($650 тисяч) за порушення законодавства про розголошення особистої інформації користувачів при співпраці з консалтинговою фірмою Cambridge Analytica. Про це заявили Reuters у британському Управлінні уповноваженого з інформації (UK Information Commissionerʼs Office, ICO).

«Основною проблемою було те, що дані про громадян Великої Британії піддавалися серйозному ризику. Захист особистої інформації і недоторканність приватного життя має принципове значення. Нам приємно чути, що Facebook зробила і буде робити значні кроки для дотримання основоположних принципів захисту даних», — заявив заступник комісара ICO Джеймс Діппл-Джонстон.

Головний юридичний консультант Facebook Гаррі Кінмут заявив, що компанія рада врегулюванню питання з Cambridge Analytica, яке влаштовує обидві сторони.

«Ми внесли серйозні зміни в нашу платформу, суттєво обмеживши доступ розробників інформаційних додатків. Захист інформації та конфіденційності людей є першочерговим завданням Facebook, і ми продовжуємо створювати нові елементи управління, щоб допомогти людям із захистом та керуванням своєю інформацією», — повідомив він.

У чому проблема?

ICO оштрафувало Facebook на 500 тисяч фунтів стерлінгів за порушення закону про захист персональних даних. За даними регулятора, з 2007-го до 2014 року Facebook передавав особисті дані користувачів розробникам мобільних додатків. У результаті, дані 87 мільйонів людей були використані без їхнього відома і згодом передані компанії Cambridge Analytica, яка обробляла політичні замовлення. Серед користувачів, чиї дані незаконно використовували, було близько мільйона британців.