Facebook призупиняє десятки тисяч додатків через скандал з фірмою Cambridge Analytica

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Facebook Inc. заявила, що призупинила роботу десятків тисяч додатків на своїй платформі у рамках проведеного компанією розслідування, повідомляє Reuters.

Розслідування стосується розробників додатків і почалося в березні 2018 року у відповідь на звинувачення Facebook в тому, що компанія «зливала» дані користувачів британській політичній консалтинговій фірмі Cambridge Analytica.

За словами представників Facebook, вони перевіряють додатки, створені близько 400 розробниками, але це не обовʼязково означає, що ці програми становлять загрозу для користувачів.

Раніше цьогоріч компанія погодилася виплатити Федеральній торговій комісії США (FTC) рекордний штраф у розмірі $5 млрд, щоб урегулювати федеральне розслідування щодо забезпечення конфіденційності.

Перевірка конфіденційності FTC була спричинена минулого року звинуваченнями в тому, що Facebook неналежно надала інформацію про 87 млн користувачів британській політичній консалтинговій фірмі Cambridge Analytica.

З того часу Facebook погодилася підвищити рівень захисту даних користувачів і обмежила обсяг інформації, яку сторонні розробники можуть запитувати у користувачів платформи.

Що сталося?

Cabridge Analytica — приватна англійська компанія, яка займається глибинним аналізом даних (зокрема, даних соцмереж) для розробки стратегічної комунікації в ході виборчих кампаній в Інтернеті.

Cabridge Analytica брала участь у виборчій кампанії Дональда Трампа, а також у кампанії з виходу Великобританії з Європейського Союзу. Пізніше зʼясувалося, що компанія зібрала приватну інформацію про більш ніж 50 млн користувачів Facebook у ході розробки методів підтримки виборчої кампанії Трампа. Через це компанія Facebook опинилася в центрі уваги американської влади та правоохоронців.

У грудні 2018 року прокурор Вашингтона, округ Колумбія, подав судовий позов проти компанії Facebook через витік даних користувачів, повʼязаний з компанією Cambridge Analytica. Він підкреслив, що Facebook дала таким компаніям як Cambridge Analytica та іншим доступ до особистих даних без згоди користувачів, що загрожувало маніпуляцією цими даними.

  • Федеральна торгова комісія США затвердила угоду з Facebook, згідно з якою соціальна мережа зобовʼязана виплатити близько $5 млрд через витік даних користувачів. Угоду підтримали троє з пʼяти членів комісії.
  • Facebook Inc. погодилася виплатити Федеральній торговій комісії США штраф у $5 млрд і поліпшити політику конфіденційності даних у соцмережі, щоб врегулювати тривале федеральне розслідування проти компанії.