Глава фракції «Слуги народу» Арахамія пройшов поліграф: підозрює однопартійця в отриманні хабара

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Глава фракції «Слуги народу» Арахамія пройшов поліграф: підозрює однопартійця в отриманні хабара

Давид Арахамія під час підготовки до перевірки на поліграфі, 24 жовтня 2019 року.

Фото УНІАН

Глава фракції «Слуги народу» Давид Арахамія пройшов перевірку на поліграфі у звʼязку зі скандалом про можливий підкуп нардепів «Слуги народу». Процедура транслювалася на YouTube-каналі іншого нардепа від «Слуги народу» Олександра Дубінського.

Арахамію запитували, чи брав він гроші за прийняття будь-яких рішень в Раді від представників його фракції, а також від інших парламентських фракцій, чиновників і олігархів з України, Росії та інших країн. На ці питання він відповів заперечно.

Крім того, голова фракції відповів, що підозрює одного члена «Слуги народу» в отриманні хабаря за голосування на користь зацікавлених осіб, силовиків або Кабінету міністрів, однак не знає його особистість.

Арахамія також відповів, що інші депутати звинувачували його в отриманні хабаря за голосування. «Питання і за проєктом [закон № 2047], конкретно щодо Дубінського, питання в цілому щодо антикорупційної діяльності — усе на вашу користь», — підкреслив поліграфолог Віталій Остапенко.

Що сталося?

18 жовтня депутати на засіданні Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики «провалили» законопроєкт № 2047 «Про ліквідацію корупційних схем під час оцінки обʼєктів нерухомості». Документ зареєстрований у парламенті 4 вересня 31 депутатом від фракцій «Голос» і «Слуга народу».

Він пропонує скасувати роботу так званих електронних майданчиків (спеціальне програмне забезпечення), через які оцінювачі та нотаріуси зобовʼязані подавати звіти про оцінку нерухомості до Єдиної бази. Це платна послуга — ціна за реєстрацію звіту і перевірку реєстрації нерухомості коливається від 680 до 1 800 грн за одну операцію. Документ передбачає відключення всіх авторизованих електронних майданчиків від Єдиної бази даних звітів про оцінку. Наявні електронні майданчики ЗМІ повʼязують із народним депутатом Антоном Яценком.

Екснардеп Сергій Лещенко повідомив, що, за його інформацією, 11 депутатів від СН, так звані люди Коломойського, у Комітеті отримали по $30 тис. від «зацікавлених осіб», щоб не голосувати за законопроєкт, який виключить приватні електронні майданчики з процедури оцінки нерухомості.