СБУ затримала ексзаступника міністра економіки за підозрою у держзраді

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Контррозвідка Служби безпеки України затримала колишнього заступника міністра економічного розвитку та торгівлі за підозрою в роботі на російські спецслужби. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Чиновника затримали у вівторок в аеропорту «Бориспіль». Слідчі встановили, що заступник міністра, чиновники держпідприємства «Український центр «Безпека» і державної холдингової компанії «Артем» уклали з іноземцями завідомо збитковий контракт на виготовлення і постачання лінії з виробництва артилерійських снарядів на загальну суму понад $16,5 млн.

«Унаслідок незаконної оборудки авансовий платіж у розмірі понад $8,2 млн був переведений на рахунки фіктивних офшорних підприємств і привласнений учасниками схеми. Натомість іноземна компанія обладнання в Україну не постачала», — підкреслюють в СБУ.

Експосадовцю оголосили про підозру у вчиненні злочину за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Крім того, в СБУ повідомили, що 17 жовтня в Києві працівники спецслужби затримали керівника держпідприємства та представника іноземної компанії.

Держчиновника заарештували на два місяці з правом внесення застави у 2,8 млн грн. Вирішується питання про обрання запобіжного заходу іноземцю. За місцями проживання та роботи фігурантів слідчі провели обшуки й вилучили документи та інші носії інформації, що свідчать про їхню причетність до здійснення протиправної діяльності на шкоду інтересам України.

У спецслужбі не розкривають імен затриманих, проте, за даними з відкритих джерел, директором держпідприємства «Український центр «Безпека» є Владислав Глазунов, а заступником міністра економіки, який відповідав за оборонну сферу, з липня 2016 по вересень 2019 року був Юрій Бровченко.