СБУ розслідує можливу роботу ексзаступника міністра економіки на спецслужби Росії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України розслідує можливу роботу на російські спецслужби колишнього заступника міністра економічного розвитку і торгівлі, повідомляється в матеріалах Шевченківського районного суду Києва.

СБУ веде слідство з 5 червня за ст. 111 (держзрада) Кримінального кодексу. Слідчі встановили, що з 2017 року ексзаступник міністра економіки, а також громадянин США, представник американської компанії Gray Fox Logistics і директор державного підприємства «Український центр «Безпека» «здійснюють дії, спрямовані на надання іноземній державі допомоги у проведенні підривної діяльності проти України».

У серпні 2015 року громадянин США, виконуючи завдання спецслужб Росії щодо одержання інформації про постачання зброї і боєприпасів у Збройні сили України, прибув з РФ до України, щоб налагодити контакти з працівниками Мінекономіки та держпідприємств, які беруть участь у реалізації державного оборонного замовлення.

Дізнавшись про плани України налагодити серійне виробництво снарядів 152 і 155 мм, американець вступив з ексзаступником міністра та директором держпідприємства в злочинну змову.

Фігуранти схеми організували укладення між ДП «Безпека» і заводом «Артем» секретного контракту на виконання оборонного замовлення. За контрактом до 30 грудня 2019 року на завод мали закупити і поставити обладнання для технічного переозброєння і реконструкції виробничих потужностей, необхідних для серійного виробництва корпусів снарядів калібру 152 і 155 мм. При цьому зловмисники не планували поставляти необхідне обладнання.

Суд задовольнив клопотання СБУ і призначив почеркознавчу експертизу контракту. Як пишуть Українські новини, директором ДП «Український центр «Безпека» є Владислав Глазунов, а заступником міністра економіки, який відповідає за оборонну сферу, з липня 2016 по вересень 2019 року був Юрій Бровченко.