Протести в Гонконгу: поліція поливала демонстрантів синьою фарбою з перцем з водометів

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Протести в Гонконгу: поліція поливала демонстрантів синьою фарбою з перцем з водометів

Kyodo News via Getty Images

Поліція Гонконгу використовувала водомети з синім барвником і сльозогінний газ проти людей, які проводили марш у Цім Ша Цуй, густонаселеному торговому районі, заповненому розкішними бутиками та готелями, пише The Guardian.

Влада заборонила недільний мітинг, посилаючись на громадську безпеку. Але десятки тисяч людей приєдналися до несанкціонованої демонстрації, продовжуючи чинити тиск на «пропекінських» лідерів. Спочатку демонстрація проходила мирно, але незабаром окремі групи протестувальників почали кидати бензинові бомби в працівників поліції, під входи в метро та в філії китайського материкового банку, а також руйнувати численні магазини.

Поліція відповіла сльозогінним газом, пострілами гумовими кулями та кийками. Протягом дня вантажівка з водяною гарматою переслідувала демонстрантів на Натан-роуд, одній з найжвавіших торгових вулиць міста, поливаючи їх синьою фарбою.

Барвник у воді, що використовується для ідентифікації протестувальників, також містить розчин перцю, який завдає болю.

Крім міських вулиць, правоохоронці залили перцевою фарбою вхід у найбільшу мечеть міста. Поліція заявила, що потрапляння в мечеть було нещасним випадком, а очільниця міста Керрі Лам пізніше вибачилася.

Нагадаємо, що протести в Гонконзі почалися в березні цього року з вимогою відкликати з законодавчої ради законопроєкт, який передбачав видачу підозрюваних у злочинах з Гонконгу в материковий Китай, де діє інша юрисдикція і система кримінального права.

Законопроєкт про екстрадицію звинувачених у злочинах у Китай багато жителів Гонконгу сприйняли як спробу Пекіна обмежити автономію регіону. 25 серпня близько 1,7 мільйона людей взяли участь у мирному марші.

Заворушення на мітингах сталися через недавній напад невідомих із молотками на одного з лідерів протестного руху Джиммі Шина — глави Громадянського фронту за права людини. Після нападу пʼятьох невідомих у районі Монг-Кок Джиммі Шин був госпіталізований.