Apple видалила додаток для відстеження поліції, який використовували на протестах у Гонконзі

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Компанія Apple видалила додаток, який протестувальники в Гонконзі використовували для відстеження руху поліції. Про це повідомляє Reuters.

Додаток HKmap.live app був схвалений Apple кілька тижнів тому.

«Додаток відображає місця розташування поліції, і ми погодились із Бюро кібербезпеки та технологічної злочинності Гонконгу, що додаток було використано для того, щоб стежити за поліцєю, а злочинці використовували його [додаток], щоб грабувати мешканців у місцях, де не було поблизу правоохоронців», — йдеться в повідомленні Аpple.

Додаток HKmap.live зображений на екрані телефону у Гонконзі, Китай, 10 жовтня 

Reuters

Компанія також видалила BackupHK, окрему програму, яка слугувала дзеркалом основного додатку HKlive.map. Розробник програми HKlive.map заявив, що він не погоджується з рішенням Apple:

«Більшість відгуків користувачів у App Store ... припускають, що HKmap ВДОСКОНАЛИЛИ громадську безпеку, а не навпаки», — зазначив він.

Офіційне видання Комуністичної партії Китаю назвало додаток «токсичним» і засудило Apple за допомогу протестувальникам у Гонконзі.

Що за протести?

Продемократичні протести тривають у Гонконзі протягом двох місяців. Приводом став законопроєкт, що дозволяє екстрадицію в материковий Китай. 25 серпня близько 1,7 мільйона осіб — чверть населення території — взяли участь у мирному марші. Але зростання насильства супроводжується страхом, що Китай може використати свої військові сили, щоб придушити протести.