У Мексиці спецназ затримав сина наркобарона Ель Чапо. Але його «відбив» наркокартель, і поліція відступила

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
У Мексиці спецназ затримав сина наркобарона Ель Чапо. Але його «відбив» наркокартель, і поліція відступила

Прес-служба Імміграційної та митної поліції США

У мексиканському місті Кульякан спалахнули запеклі бої з членами наркокартелю після затримання сина колишнього лідера синдикату «Сіналоа» Хоакіна Ель Чапо Гусмана Лопеса. Після тривалої перестрілки сина наркобарона відпустили на волю, повідомляє The Guardian.

Влада намагалася затримати Лопеса в його будинку за 600 км на північний захід від столиці Мехіко. Однак, як заявив міністр безпеки Мексики Альфонсо Дуразо, на патруль воєнізованої поліції Нацгвардії напали бойовики картелю. Тому було прийнято рішення відступити, щоб захистити життя бійців Національної гвардії і відновити спокій у місті, де члени банди зі зброєю і в масках влаштували на вулицях барикади і блокпости.

28-річний Овідіо Гусман Лопес — один із чотирьох дітей від другого шлюбу Ель Чапо. Його разом зі старшим братом Хоакіном Гусманом Лопесом у лютому цього року Міністерство юстиції США звинуватило в незаконному обігу наркотиків. В Ель Чапо ще є щонайменше шестеро дітей.

У мережі зʼявилися фото і відео того, як вулицями їздять вантажівки з кулеметами. На одному з роликів бойовик з автоматом стріляє невідомо куди на фоні безперервної канонади.

Місцеві ЗМІ повідомили, що принаймні одна з головних доріг міста в напрямку порту Мазатлан була перекрита барикадою з великих вантажівок.

  • Гусман, чий картель колись був оголошений найвпливовішою організацією торгівлі наркотиками у світі, був засуджений до довічного увʼязнення Федеральним судом США в січні. Протягом 20 років він керував одним з найпотужніших мексиканських картелів — «Сіналоа», який, за найскромнішими підрахунками, переправив контрабандою в США близько 200 тис. тонн кокаїну вартістю 14 млрд доларів. Після вбивства Усами бін Ладена Ель Чапо став найнебезпечнішим розшукуваним злочинцем у світі. Влада США оголосила рекордну винагороду за його затримання — $5 млн.
  • До справи мексиканського наркобарона Хоакіна Гусмана додався новий скандал. Гусмана звинуватили в педофілії. У судових документах йдеться, що Хоакін Гусман займався сексом з 13-річними дівчатками, яких називав «вітамінами».