У Каліфорнії стався найбільший в історії блекаут. Два мільйони людей залишилися без світла через лісові пожежі. Як це було?

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
У Каліфорнії стався найбільший в історії блекаут. Два мільйони людей залишилися без світла через лісові пожежі. Як це було?

David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

Два мільйони жителів американського штату Каліфорнія залишилися без електропостачання після відключення мережі комунальної компанією Pacific Gas and Electric Company для запобігання лісовим пожежам, повідомляє ВВС. У частині штату не працюють школи й офіси, в магазинах покупці розплачуються готівкою, а власників електромобілів попросили зарядити свої акумулятори напередодні. Це найбільше відключення електроенергії в історії Каліфорнії.

У чому проблема?

Причиною відключення стала спекотна погода на півдні штату. Вона становить особливу небезпеку в поєднанні з щорічними вітрами «Діабло» (15—22 м/с), які несуть сухе гаряче повітря з північного сходу, з затоки Сан-Франциско навесні та восени. За таких умов пожежі можуть розповсюджуватися дуже швидко, наприклад, від іскор з проводів ЛЕП або після падіння дерева на електроопору. Національна метеорологічна служба випустила попередження червоного рівня для більшої частини регіону, вітри сягають швидкості від 25 до 50 км/год, або від 7 до 14 м/с.

Ray Chavez / MediaNews Group / The Mercury News via Getty Images

«Ми увійшли в період 2—4 днів екстремальної пожежної небезпеки у штаті Каліфорнія», — заявив губернатор штату Гевін Ньюсом

Про тотальне відключення Pacific Gas and Electric Company попереджала заздалегідь, однак для пацієнтів лікарень, які потребують постійного підключення до апаратів, завчасне попередження не принесло великої користі — пережити блекаут їм допомагають портативні мінігенератори. Це стосується і пацієнтів, яким необхідна цілодобова вентиляція легенів. Деякі райони почали відключати від електропостачання ще 9 жовтня. Очікується, що блекаут триватиме кілька днів.

Невеликі магазини підключили електрогенератори, а покупці на касах розраховуються готівкою, електромобілі заряджають за допомогою електрогенераторів. Через відключення інтернету і ТБ жителі збираються разом, а на вулицях можна натрапити на запрошення «відзначити блекаут» або приготувати разом барбекю.

David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

Що відбувається в Каліфорнії?

Як повідомила журналістам Los Angeles Times адвокат Мері Кері, яка живе в лісистій місцевості, у громаді Іст-Бей, реальність без світла виявилася не настільки страшною, як панічна реакція місцевих жителів. Від мережі було відрізано 22 округи, багато каліфорнійців готувалися до життя без світла, закуповуючи електрогенератори, воду, продукти та заповнюючи холодильники льодом, деякі екстрено прибирали всю квартиру, користуючись побутовою технікою.

За оцінками Pacific Gas and Electric, винуватцем торішніх пожеж у Каліфорнії, які не вщухали кілька місяців, виявилися зношені лінії електропередач. Зазначимо, що суд визнав компанію винною в недостатньому обслуговуванні ліній електропередач, що призвело до смертоносних пожеж у 2018 році, і зобовʼязав PG & E виплатити постраждалим $11 млрд. Зараз представники Pacific Gas and Electric Company повідомляють, що вони починають відновлювати енергію в районах, де погода покращується.