Затриманих у США бізнесменів з оточення Трампа звинуватили в незаконному фінансуванні виборчих кампаній

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Затриманих у США бізнесменів з оточення Трампа звинуватили в незаконному фінансуванні виборчих кампаній

Дональд Трамп зі особистим адвокатом Рудольфом Джуліані.

Drew Angerer / Getty Images

Близькі до адвоката Дональда Трампа Рудольфа Джуліані бізнесмени Ігор Фруман і Лев Парнас незаконно фінансували передвиборчі кампанії політиків у США. Вони допомагали Джуліані у справах, повʼязаних з Україною, повідомляє Wall Street Journal із посиланням на судові документи.

Зазначають, що своїх цілей Парнас і Фруман збиралися досягти завдяки підтримці американських політиків, які одержували від них фінансування. Для цього бізнесмени придумали схеми, які дозволяли їм в обхід законодавства перераховувати політикам на фінансування передвиборних кампаній більше грошей, ніж дозволено законом. Задля цього, зокрема, вони створили компанію Global Energy Producers (GEP), яка, за їхніми словами, займалася імпортом та експортом скрапленого газу.

У документах не вказано, хто саме отримував гроші від цих людей. До прикладу, слідчим стало відомо про фінансування політика, який у 2018 році був членом Конгресу США. Саме його Парнас і Фруман просили допомогти домогтися відкликання посла США в Україні Марі Йованович.

«Парнас робив зусилля, націлені на те, щоб відкликати посла, принаймні частково, на прохання одного або кількох українських офіційних осіб», — йдеться в матеріалах обвинувачення. Крім того, для просування власних бізнес-інтересів Парнас та Фруман використовували кошти громадянина РФ.