AP: Близькі до Трампа та Джуліані бізнесмени намагалися змінити керівництво «Нафтогазу»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Група бізнесменів, повʼязаних із президентом США Дональдом Трампом і його особистим адвокатом Рудольфом Джуліані, намагалася змінити керівництво НАК «Нафтогаз України», повідомляє Associated Press.

«Це коло бізнесменів і донорів-республіканців рекламувало звʼязок із Джуліані та Трампом, намагаючись призначити нове вище керівництво великої державної газової компанії України. Їхній план полягав у тому, щоб потім направити вигідні контракти в компанії, які контролюють союзники Трампа», — розповіли агентству два джерела.

За їхніми даними, у центрі цих зусиль стояли три бізнесмена: два вихідці з СРСР Лев Парнас і Ігор Фруман, а також нафтовий магнат з Бока-Ратон (штат Флорида) Гаррі Саджиант.

Згідно з планом бізнесменів, гендиректора «Нафтогазу» Андрія Коболєва мав змінити інший топменеджер компанії — Андрій Фаворов. Однак цей план зірвався, оскільки Петро Порошенко програв президентські вибори Володимиру Зеленському.

Після цього, за даними співрозмовників агентства, міністр енергетики США Рік Перрі докладав зусиль, щоб змінити управлінську команду «Нафтогазу». Зазначається, що не відомо, чи була спроба Перрі змінити членів ради директорів «Нафтогазу» узгоджена з оточенням Трампа та Джуліані, які наполягали на аналогічних змінах.

У травні про візити в Україну Парнаса та Фрумана розповідав бізнесмен Ігор Коломойський. «В Україні діють два пройдисвіти, які перебувають під слідством США. Одного звуть Лев Парнас, іншого — Ігор чи то Фруман, чи то Фурман. І вони ходять по Україні, беруть з людей гроші та розповідають, що близькі до пана Джуліані та вирішать з паном Луценком будь-які питання», — розповідав бізнесмен.

Коломойський додав, що вказані особи приїжджали до нього в Ізраїль і «розповідали, як треба спілкуватися із Зеленським». «Я сказав, що не маю стосунку до Зеленського, після цього вони зникли, і тут [в Україні] почалися всі ці провокації щодо Джуліані», — зазначив він.