Суд почав розглядати позов Медведчука проти Кіпіані. Політик вимагає заборонити книгу про Василя Стуса

Автор:
Люся Зеленко
Дата:

Другого жовтня Дарницький райсуд Києва провів підготовче засідання за позовом голови політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука проти журналіста й автора книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані. На засідання не зʼявилися ні Медведчук, ані його адвокат, повідомив Кіпіані у коментарі theБабелю.

«Це було установче засідання, тобто підготовче засідання суду. Воно йшло три години, були присутні три представники видавництва «Віват», адвокат друкарні «Юнісофт», які виступають співвідповідачами. Позивач і його представники не прийшли на засідання», — повідомив Кіпіані.

Він уточнив, що позивач вимагає спростувати 9 пунктів у книзі, в яких описуються колізії із захистом Медведчуком поета і члена Української Гельсінської групи Василя Стуса.

«Тоді він був державним призначеним адвокатом і, як багато інших державних адвокатів в часи Радянського Союзу, він виконував роботу як міг. Досвід показав, в порівнянні з іншими адвокатськими історіями того часу, він не дуже якісно захищав. Більше того, він допустив деякі речі, які, на мій погляд, з моральних і етичних причин навіть через 40 років пробачати не можна», — наголосив Кіпіані.

Ці моменти Медведчук вимагає визнати недостовірними та такими, що ображають його честь, гідність і репутацію. «Він також вимагає заборонити розповсюдження книги в будь-якій формі на будь-якій території», — зазначив Кіпіані, додавши, що книга вийшла накладом більше пʼяти тисяч примірників.

Які ще були спроби вплинути на історію Стуса

У вересні в широкий прокат вийшов фільм «Заборонений» про Василя Стуса. Він також повʼязаний зі скандалом з Медведчуком. Улітку 2018 року актор Геннадій Попенко, який брав участь у зйомках, заявив, що продюсери стрічки видалили частину сценарію після «дзвінка згори». Йдеться про сцени суду, в яких фігурував ексглава Адміністрації президента Віктор Медведчук — у 1980 році він був державним адвокатом Стуса.

Існувала також версія, що сцени попросив видалити син Стуса Дмитро. Однак у коментарі theБабелю він цю інформацію спростував. Ситуація з нібито вилученням сцен про Медведчука спричинила широкий резонанс у соцмережах.