Єменські хусити в односторонньому порядку звільнили 290 заручників в межах мирної програми ООН

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Єменські хусити в односторонньому порядку звільнили 290 заручників в межах мирної програми ООН

Mohammed Hamoud / Getty Images

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що єменські хусити, які виступають за створення незалежної держави за шаріатом, звільнили майже 300 увʼязнених бранців у межах мирної ініціативи ООН. Про це повідомляє ВВС.

Сотні чоловіків у білому одязі вийшли з вʼязниці в Сані в понеділок, 30 вересня. Зазначають, що в тому числі були звільнені 40 осіб, які вижили в єменській вʼязниці, коли міжнародна коаліція під егідою Саудівської Аравії завдала повітряного удару. Це звільнення стало одним з трьох кроків угоди між протиборчими сторонами, яку підписали за посередництва ООН у Стокгольмі в грудні 2018 року.

За даними ООН, внаслідок бойових дій у Ємені загинуло щонайменше 7 тис. мирних мешканців. Проте за оцінками американського проєкту даних про місце розташування та події збройних конфліктів (ACLED) понад 90 тис. цивільних осіб і комбатантів були вбиті.

Спеціальний посланець ООН в Ємені Мартін Гріффітс висловив сподівання, що ініціатива хуситів призведе до подальшого звільнення полонених з обох сторін. Приймаюча сторона підтвердила особистості затриманих і повідомила, що вони хочуть поїхати з Сани по домівках чи повернутися до району, контрольованого єменським урядом.

Зі свого боку голова комітету у справах військовополонених Абдул Кадер аль-Муртада заявив напередодні, що повстанці звільнять 350 вʼязнів, включаючи трьох невідомих громадян Саудівської Аравії. «Наша ініціатива підтверджує наш авторитет у виконанні шведської угоди, і ми закликаємо іншу сторону зробити такий же крок», — зазначив він.

  • Терористичне угрупування «Аль-Каїда», відповідальне за низку атак у західній Африці, вибачилося за загибель людей в автобусі, який підірвався на її міні. Ісламісти планували підірвати французьких військових.
  • Пентагон має намір відправити в Саудівську Аравію для посилення оборони батарею (від 4 до 6 одиниць) зенітно-ракетних комплексів Patriot, а також 200 осіб персоналу та радарні комплекси, щоб протистояти можливим атакам іранських військ.