Через помилку «Аль-Каїди» вибухнув автобус із цивільними. Терористи вибачились

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Через помилку «Аль-Каїди» вибухнув автобус із цивільними. Терористи вибачились

Magharebia / Wikipedia

Терористичне угруповання «Аль-Каїда», відповідальне за низку атак у західній Африці, вибачилось за загибель людей в автобусі, який підірвався на її міні. Ісламісти планували підірвати французьких військових, повідомляє Bloomberg.

«Нам дуже шкода за наших братів та синів», — йдеться у заяві угруповання, оприлюдненій після вибуху.

Інцидент стався 3 вересня у центральному регіоні африканської країни. Всього в автобусі, який проїжджав через зону активності ісламістів, було близько 60 людей, 14 з них загинули, ще 15 дістали поранення.

На переконання «Аль-Каїди», міна призначалася для «французьких окупантів та їхніх прислужників», оскільки французькі війська борються з ісламістами в Малі.

Відгалуження, відповідальне за вибух міни, зветься JNIM (Група підтримки ісламу та мусульман). Представники цього угруповання у Малі присягнули на вірність лідеру «Аль-Каїди» Айману аль-Завахірі в 2017 році.

Вибачення опублікували у виданні Az-Zallaq, наближеному до ісламістів. Бойовики «Аль-Каїди» зрідка вибачаються за свої теракти. Зокрема, в минулому вони просили пробачення за вибухи в Сирії, Іраку та Ємені.

У Малі, де ісламісти орудують з 2012 року, це перший випадок офіційного вибачення.

  • Держдеп США пропонує $10 млн нагороди за інформацію про лідерів «Аль-Каїди». До 2018 року ця сума була вдвічі меншою.
  • За сина покійного лідера терористів Осами бен Ладена США пропонують $1 млн. 30-річний чоловік погрожував нападами на Сполучені Штати, щоб помститися за вбивство його батька в 2011 році.
  • Саудівська Аравія позбавила громадянства сина колишнього глави «Аль-Каїди» Хамзу бен Ладена. За різними даними, він може переховуватися в Пакистані, Афганістані, Сирії чи Ірані.