Грузинська делегація може відмовитися від участі в осінній сесії ПАРЄ слідом за Україною

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Грузинська делегація може відмовитися від участі в осінній сесії ПАРЄ слідом за Україною

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Грузинська делегація розглядає питання відмови від участі в жовтневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Наразі рішення про відмову має підтвердити голова делегації, повідомив LB.ua депутат грузинського парламенту від партії «Європейська Грузія» Георгий Канделакі.

За його словами, це буде бойкот проти повернення Росії до складу Асамблеї.

«Я підтримую цей бойкот. Я з самого початку виступав за це. Попри те, що в липні це голосування [про відновлення повноважень делегації Росії] було не на нашу користь. Тут кажучи «наші», я маю на увазі шість країн: Україну, Грузію, Балтійські країни та Польщу, які взяли участь у демарші проти повернення Росії в ПАРЄ», — заявив Канделакі.

Він додав, що підтримує рішення нової української делегації щодо неучасті в сесії, оскільки характер заходів наступного тижня матиме протокольний характер.

«Тим більше що на наступному тижні всі заходи, які відбуватимуться на полях, — святкові. Вони будуть присвячені 70-річчю заснування Ради Європи. І немає причин у нас або в українських колег піднімати келих з шампанським з росіянами», — додав Канделакі.

24 вересня новий склад делегації України в ПАРЄ відмовився від участі в урочистостях з нагоди 70-річчя ПАРЄ через повернення делегації Росії. «З огляду на те, що значна частина території нашої держави залишається окупованою, а збройна агресія РФ не припиняється, вважаємо неможливою участь української делегації в урочистостях з нагоди 70-річчя Ради Європи та вважаємо, що таке святкування не на часі», — йдеться в заяві.

Разом з тим у ПАРЄ нагадали, що повноваження членів постійної делегації Верховної Ради (старого складу) завершуються у понеділок, 30 вересня, об 11:30. А новий склад Україна поки не подала на затвердження. Це може призвести до того, що українська делегація не буде присутня у ПАРЄ до 27 січня 2020 року, коли відкриється чергова сесія, повідомив народний депутат і член делегації Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»).

Голова української делегації Єлизавета Ясько («Слуга народу») наголосила: «нова делегація в ПАРЄ не їде на осінню сесію і не буде в Стразбурзі під час проведення асамблеї». «Ми бойкотуємо сесію», — повідомила Ясько в Facebook.