Банкрутство банку «Фінанси та кредит»: ДБР заочно оголосило підозру екснардепу Жеваго

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державне бюро розслідувань заочно оголосило про підозру екснардепу та власнику компанії Ferrexpo Костянтину Жеваго у розтраті та легалізації 2,5 млрд грн банку «Фінанси та кредит». Про це повідомила у Facebook заступниця директора ДБР Ольга Варченко.

Слідство виявило офшорну компанію, яка в 2007—2014 роках відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом фінустанова «Фінанси та кредит» та іноземні банки уклали договори застави на суму понад $113 млн. За ними український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, які були розміщені на рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році через невиконання зобов’язань офшорною компанією іноземні банки стягнули з рахунків «Фінанси та кредит» саме ті $113 млн. Заставу іноземні банки списали одразу після того, як банк «Фінанси та кредит» було оголошено неплатоспроможним.

Також слідство встановило, що кошти, отримані за порукою банку, були використані на користь іноземних компаній, які належать самому Жеваго. Про підозру екснардепу повідомили за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація розтрати чужого майна, яке перебувало у віданні службової особи) та ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів) Кримінального кодексу.