СБУ розсекретила групу хакерів, які підробляли документи на майно для рейдерських захоплень

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Співробітники Служби безпеки спільно з Кіберполіцією затримали групу хакерів, які в документах міняли формального власника майна, що надалі дозволяло їм здійснювати рейдерські захоплення.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Злочинці працювали за відкат від $7 тис. до $50 тис. (за кожну операцію) і проникали до Державного реєстру рухомого і нерухомого майна громадян. Фактичне захоплення майна здійснювала рейдерська група.

За даними слідства, угруповання створив у 2015 році житель Києва, який раніше займався зломом Державних реєстрів. Йому довго вдавалося переховуватися завдяки співпраці з працівниками держреєстраторів, держовної виконавчої служби й іншими хакерами.

Злочинців затримали під час спроби захоплення автозаправок. У них вилучили мобільні термінали, компʼютерну техніку та банківські картки. Загалом правоохоронці провели близько 40 обшуків.

Хакери розсилали на пошту потрібних їм структур листи з вірусами та викрадали логіни, паролі та ключі доступу до держреєстру. Потім вони віддалено керували компʼютерами та скачували дані на свої сервери. «Використовуючи отримані інструменти доступу, хакери несанкціоновано втручалися в держреєстри та здійснювали незаконні реєстраційні дії», — йдеться в повідомленні.

Зараз усі затримані очікують рішення суду про запобіжний захід.